eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fellegi: koncentrált erőforrások, egységes vagyongazdálkodás a fejlesztési minisztériumban

Egységes vagyonmérleg kialakítását valamint a privatizációs szerződések, az állami nagyprojektek és a PPP konstrukcók felülvizsgálatát ígérte bizottsági meghallgatásán Fellegi Tamás, kijelölt Nemzeti Fejlesztési Miniszter.

Fellegi Tamás hónapok óta dolgozik Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével egy új fejlesztési és vagyongazdálkodási rendszer felépítésén - ezt maga a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kijelölt vezetője monda a parlamenti gazdasági és informatikai bizottság meghallgatása során.

"Azzal, hogy koncentráljuk az erőforrásokat, végre megjelenhet egyfajta kívánatosnak tartott, egységes szemlélet a közvagyon kezelésében és a nemzeti fejlesztésben. Hogy teljesen egyértelműen fogalmazzak, előtérbe fogjuk helyezni a nemzeti érdekek hatékony érvényesítését minden területen" - jelentette ki.

A privatizációs szerződések és az állami nagyprojektek felülvizsgálata mellett a - vagyongazdálkodást , fejlesztési források felhasználását, az infrastruktúra és infokommunikáció fejlesztését, szabályozását és felügyeletét ellátó - tárca leendő vezetője az állam számára a hátrányos helyzetű PPP konstrukciók felszámolását ígérte. Emellett Fellegi Tamás az állami vagyon megóvását, az uniós források gyorsabb kifizetését, a korrupció és a bürokrácia visszaszorítását emelte ki.

Mint mondta: az állami tulajdon irányítása jelenleg széttagolt, koordinálatlan intézményrendszerben működik. Az új rendszerben azonban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács feladatait a Nemzeti Fejlesztési Miniszter látja el, tehát Fellegi Tamás fogja a tulajdonosi jogokat gyakorolni a nemzeti vagyon fölött. Ahhoz azonban, hogy a tárcavezető végezni tudja a munkáját, vagyonkezelő szervezetekre van szüksége - tért ki rá Fellegi Tamás. A legfontosabb ezek közül a Nemzeti Vagyonkezeleő Zrt. lesz, de kiemelt szerepet kap a Magyar Fejlesztési Bank is.

"Szeretném még egyszer hangosan és világosan kimondani, a fejlesztés és feljavítás nem privatizáció. Ennek megfelelően az új szabály garanciális okokból meghatározza a tulajdonosi joggyakorlás tartalmát és egyértelművé teszi, hogy a Magyar Fejlesztési Bank állami tulajdonú társasági részesedést nem privatizálhat" - közölte.

Mindemellett Fellegi Tamás egy új vagyonmérleg kialakítását, a közbeszerzési intézményrendszer egyszerűbbé és hatékonyabbá tételét, az energiaszámlák csökkentéséért a közszolgálati szerződések újratárgyalását, magyar energiastratégiát, valamint azt ígérte, hogy ahol csak lehet, újra megnyitják a kispostákat. Képviselői kérdésre a leendő tárcavezető azt is elmondta, hogy az új kormány biztosítja a fejlesztési forrásokat azokhoz a pályázatokhoz, amelyekre már beadták az ajánlatokat.

Fellegi Tamás kinevezését 18 igen, hat nem és egy tartózkodó szavazattal fogadták el a gazdasági és informatikai bizottság ülésén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×