eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tanácstalanok a befektetők, csökkenéssel kezdtek a tőzsdék

Tanácstalanok a befektetők és az elemzők is azt illetően, hogy mi várható a hétfői nagyon erős lejtmenet után - derül ki a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatójának szavaiból. A nyugat-európai részvénypiacok kedden erős csökkenéssel kezdtek, Moszkvában egy időre felfüggesztették a kereskedést, és az általános negatív befektetői hangulat közepette gyengült a forint is.

A nyugat-európai részvénypiacok kedden erős csökkenéssel kezdtek, a bankok vezették a vesztesek listáját amiatt, hogy az amerikai törvényhozás elutasította a 700 milliárd dolláros mentőcsomagot s ez tovább rontja a globális gazdasági kilátásokat.
A nyitás után fél órával az FTSEurofirst 300-as index 2 százalékos csökkenésben volt és 1026,25 ponton, 2004 decembere óta a legalacsonyabb szinten állt.

A Royal Bank of Scotland 9,3 százalékot, az Unicredit 9,5 százalékot, az UBS 6 százalékot veszített.

A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 55 százalékos veszteséggel kezdett, majd nagyjából egy óra múlva 0,80 százalékos csökkenésnél járt.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 1,97 százalékkal esett nyitáskor, később 1,73 százalékos gyengülésnél tartott.

Az orosz tőzsdefelügyelet utasítására kedden reggel percekkel a tőzsdék nyitása után felfüggesztettek minden kereskedést a rubel alapú MICEX-en és a dollár alapú RTS-en attól tartva, hogy a nemzetközi tőzsdéken tapasztalt árfolyam-esés átterjed az orosz tőzsdékre is.

Előzőleg a felügyelet tilalmat rendelt el az úgynevezett shortolásra, ami részvényeladást jelent annak előzetes birtoklása nélkül. A kereskedést két órávval később kezdték újra.

Gyengült a forint

Az általános negatív befektetői hangulat közepette gyengült a forint, az eurót kedden reggel kilenc óra után 243,75/85 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a hétfő délutáni 242,70/80 forinttal.

Az európai piaci nyitás után az árfolyam élesen ingadozott, járt 244,50 forint felett és 243,50 forint alatt is.

Az amerikai pénzpiaci mentőcsomag kisiklása bizonytalan helyzetet teremtett és tovább gyengítette a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát a feltörekvő piaci devizákkal szemben. Az európai tőzsdék mély veszteségben nyitottak, főként a pénzügyi szektor részvényeinek árfolyamvesztése miatt.

A dollárt 169,40/50 forinton jegyezték a hétfő délutáni 168,35/45 forint után. Az árfolyam járt 170,00 forint felett is nyitás után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×