eur:
388.49
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Befagyott az ingatlanpiac

Jelentősen lelassult, és mindössze 150 millió eurós forgalommal zárta az első félévet a befektetési ingatlanpiac. Borbély Gábor, a CB Richard Ellis piaci elemzője elmondta: a visszaesés a jelzálogpiaci válsággal magyarázható.

Más trend volt a befektetési és más a bérlői piacon ebben a félévben, az előbbi drasztikusan csökkent - mondta az InfoRádiónak Borbély Gábor. A CB Richard Ellis piaci elemzője hozzátette, 2007 rekordév volt, most azonban gyakorlatilag befagyott az ingatlanpiac, azaz volumenben alig érte el a 150 milliót fél év alatt, ami azonban javulni fog a következő félévben.

Ingatlanpiaci érvekkel nem tudjuk teljes mértékben indokolni ezt a csökkenést, egyre több termék kerül piacra, a fejlesztés folyamatos, a kereslet stabil - jegyezte meg az elemző.

Mint mondta, termék tehát van a piacon, csak a pénzügyi válság akadályozza a vásárlásokat. Az elmúlt években egyre drágábban tudták eladni ugyanazt a terméket, a hozamok folyamatosan csökkentek. Most azonban ez a trend megfordult. Azaz idén kevesebbért tudják értékesíteni a tavaly még sokkal többet érő ingatlanokat. Ezért aki tud, nem most fogja eladni ingatlanjait, ezért olyan alacsony az ingatlanforgalom - mutatott rá Borbély Gábor.

A kockázat emelkedése, mint mondta, abban tükröződik, hogy egyre nehezebb pénzügyi partnert találni az ingatlanvásárláshoz, -befektetéshez, drágább a finanszírozás. Akik sok hitelt használtak, ők kiszorulnak a piacról, és csak azok maradnak, akik saját tőkéből tudnak finanszírozni. Ezért bizakodunk a második félévvel kapcsolatban - jelentette ki az elemző, aki reméli, a befektetési összérték az év végére egymilliárd forint körül lesz.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×