eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin

Bármikor bekövetkezhet a gazdasági válság?

Feltétlenül szükség van a költségvetési kiigazításra és a reformokra, mert a magyar gazdaság jelenleg rendkívül sebezhető - így összegezhető a pénzügyi szakemberek véleménye, amelyet a Makroegyensúly és gazdasági növekedés Magyarországon nevű konferencián fejtettek ki.

A CEMI tanácsadó cég egy 5-10 évre szóló programot dolgozott ki az államháztartási hiány csökkentésére, a szakemberek többi között ezt a javaslatcsomagot vitatták meg.

Chikán Attila egyetemi tanár, aki tanácsadóként vett részt a program kidolgozásában, az InfoRádióban azt mondta: a magyar gazdaság egyensúlyát a gazdasági növekedés fokozása mellett kell helyreállítani.

A szakember hangsúlyozta: valamelyik ujjunkba bele kell harapni, a reformok kezdetben áldozatokkal járnak, de egy-két éven belül már érezhető lesz a megszorítások pozitív hatása.

A bevételek növelése céljából elsősorban a fogyasztást terhelő adók növelésére lehet számítani - tette hozzá Chikán Attila.

Simor András: 1000-1200 milliárdot kell kivenni a rendszerből

Simor András, a Deloitte elnök-vezérigazgatója a tanulmányról elmondta: egyrészt sorra veszi a magyar gazdaság növekedési korlátait, másrészt azzal foglalkozik, hogyan teremthető meg az egyensúly.

A tanulmány elsődleges célja volt, hogy egy olyan makrogazdasági programot alkosson, mely elsősorban a magyar gazdaság növekedési tartalékainak kihasználására irányul - tette hozzá.

Simor András úgy vélte: az egyensúly helyreállításához 1000-1200 milliárd forintot kell kivenni a rendszerből, és mivel ennyi pénzt nem lehet rövid távon megtakarítani, ezért elkerülhetetlennek látszik egy adóemelési csomag bevezetése.

Jaksity György: rendkívül sebezhető a forint

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Rt. vezérigazgatója a konferencia után az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: jelenleg kedvező a magyar gazdaságot finanszírozó nemzetközi pénzügyi környezet, de ez a helyzet bármelyik pillanatban megváltozhat, mivel az államháztartás hiánya miatt a forint árfolyama rendkívül sebezhető.

A kellemes kamatkörnyezetnek egyszer vége lesz, és a történelem azt mutatja, hogy a nagy deficittel rendelkező országok számára ilyenkor a finanszírozás megdrágul, megcsappan, vagy teljesen el is tűnhet - hangsúlyozta Jaksity György.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz és a távol-keleti pénzügyi válságok különösebb előjelek nélkül következtek be, ezért sem szabad megvárni az utolsó pillanatot a reformok megkezdésével.

Járai Zsigmond: rossz a társadalmi környezet

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a konferencián egyetértett azzal a megállapítással, amely szerint reformok nélkül válság alakulhat ki Magyarországon.

Járai Zsigmond az InfoRádiónak azt mondta: mindenhez hozzá kell nyúlni: az egészségügy finanszírozásához, a közigazgatáshoz, az oktatáshoz és a nyugdíjrendszerhez is.

Az MNB elnöke a gazdasági mellett társadalmi reformokat is sürgetett, mert szerinte jelenleg a társadalom nem érti a reformok szükségességét, és nem készült fel azokra.

Nagyon rossz a társadalmi környezet a reformok megvalósításához - összegzett a jegybankelnök.

Kóka János: kisebb állam kell

A gazdasági és közlekedési miniszter az InfoRádióban közölte: az utóbbi hetekben nyolc olyan tanulmány is készült, amely a szükséges kiigazításokat, reformlépéseket taglalja.

Ezeket a kormány megvizsgálja, és a megállapításokat figyelembe véve fogja két hét múlva ismertetni a programját - tette hozzá Kóka János.

A tárcavezető hangsúlyozta: nem készülhet más kormányprogram, mint amely a gazdaság bővítését, és az állami kiadások szűkítését tűzi ki célul.

A költségvetést az egyensúly felé kell elmozdítani, és arra van szükség, hogy 2008-ra megteremtsük az euróbevezetés feltételeit - tűzte ki a célokat a szabaddemokrata politikus.

A miniszter nem kívánta megerősíteni azt az információt, mely szerint rövidesen egy 300-350 milliárd forintos megszorítási csomagot jelent be a kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×