eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Supplements and vitamins on a white background. Selective focus. Medicine.
Nyitókép: Yana Tatevosian/Getty Images

Sokan nem (jól) tudják, mikor milyen vitamint érdemes bevenni

A C- és a D-vitamin is erősíti az immunrendszerünket, mégsem keresettek széles körben idehaza, és sokan azzal sincsenek tisztában, hogy mit és mikor érdemes szedni.

Mindössze a magyar emberek fele szed rendszeresen vitaminokat, és alig több mint egynegyede sportol valamit. Általánosan jellemző ránk, hogy csak időszakosan – és nem tudatosan – fogyasztunk ásványi anyagokat, vitamintartalmú kiegészítőket – írja a vg.hu.

A Bioextra gyógyszergyártó megbízásából készített Ipsos-kutatás szerint idehaza nem teljesen átgondoltan és nem hatékonyan szedjük az egyes vitaminokat, ugyanis a magyarok többsége nem tudja, milyen hatásaik vannak, valamint azzal kapcsolatban sem eléggé tájékozott, hogy pontosan mit és mikor kell bevenni.

A gyógyszergyártó cég üzletfejlesztési és üzletág-igazgatója, Kádár Tamás arra számít, hogy

a C- és a D-vitamin hazai piacán idén a tavalyitól 30 százalékkal elmarad a patikai forgalom.

Hozzátette: a cég termékeinek ára az infláció alatti mértékben emelkedett, mert úgy döntöttek, hogy a növekvő alapanyag-, csomagolóanyag- és szállítmányozási árat, vagyis a termék önköltségi árának emelkedését nem hárítják át a vásárlókra.

Grafika: Bioextra Kft.
Grafika: Bioextra Kft.

A Covid idején sokkal többen szedtek C- vagy D-vitamint, utóbbi azóta is nagyon keresett, a háború és az infláció azonban megtörte a felfelé ívelő trendet. Egyre népszerűbb külföldön a gumivitamin, Kádár Tamás azonban nem hisz ebben az irányban, komoly fenntartásai vannak vele szemben, mert szerinte kevesen tudnak jó gumivitamint gyártani, valamint sok cukrot tesznek hozzá.

A kutatás alapján a vitaminszedés legfőbb motivációi a következők:

  • egészséges életmód – valamennyi generáció számára ez a legfontosabb szempont;
  • jól élni, és nem aggódni az egészség miatt;
  • gondoskodni a családról, ezért odafigyelni az egészségre;
  • lassítani az öregedést, ugyanis a magyarok tizede az öregedéstől való félelmében szed vitamint.

Csak a vitaminvásárlók fele választ tudatosan, 31 százalék elsősorban a hatóanyag, 17 százalék pedig a hatások alapján dönt egy-egy vitamin mellett. Sok fiatalt nem is érdekli a megelőzés. A Z generáció minden tizedik tagja teljesen mellőzi a vitaminokat, pedig a hidegebb idő és a fertőzések az ő szervezetüket is jobban kikezdi.

A multivitaminok adagolásánál érdemes figyelni arra, hogy

a nagy méretű tablettákat naponta több adagban vegyük be, mert így lesz hatékony.

Egyáltalán nem jó, ha rendszertelenül és nem elegendő mennyiségben fogyasztjuk a vitaminokat, mivel így nem gyakorolnak kedvező hatást a szervezetünkben. Természetesen a vitaminok önmagukban nem oldják meg az összes problémát, ám jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva a különböző megbetegedéseknek.

Grafika: Bioextra Kft.
Grafika: Bioextra Kft.

Ablonczy Orsolya dietetikus szerint személyre szabottan, laborvizsgálatokkal, egyéni jellemzők, életkor, életmód és esetleges alapbetegségek figyelembevételével lehet megfelelően meghatározni az ideális vitaminszükségletet. A C- és a D-vitamin is erősíti az immunrendszerünket, de előbbit kisebb mennyiségben és óvatosan kell fogyasztani. A D-vitamin szedése viszont egész évben ajánlott.

A téli hónapokban és a megfázásos időszakban jelentősen megugrik a kereslet a vitaminok után, a szakemberek ugyanakkor nem támogatják a mértéktelen étrendkiegészítő-fogyasztást. Az online piactér bővülésével ráadásul sok silány minőségű termék vált könnyen elérhetővé, ezért is rendkívül fontos az alapos tájékozódás.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×