eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Supplements and vitamins on a white background. Selective focus. Medicine.
Nyitókép: Yana Tatevosian/Getty Images

Sokan nem (jól) tudják, mikor milyen vitamint érdemes bevenni

A C- és a D-vitamin is erősíti az immunrendszerünket, mégsem keresettek széles körben idehaza, és sokan azzal sincsenek tisztában, hogy mit és mikor érdemes szedni.

Mindössze a magyar emberek fele szed rendszeresen vitaminokat, és alig több mint egynegyede sportol valamit. Általánosan jellemző ránk, hogy csak időszakosan – és nem tudatosan – fogyasztunk ásványi anyagokat, vitamintartalmú kiegészítőket – írja a vg.hu.

A Bioextra gyógyszergyártó megbízásából készített Ipsos-kutatás szerint idehaza nem teljesen átgondoltan és nem hatékonyan szedjük az egyes vitaminokat, ugyanis a magyarok többsége nem tudja, milyen hatásaik vannak, valamint azzal kapcsolatban sem eléggé tájékozott, hogy pontosan mit és mikor kell bevenni.

A gyógyszergyártó cég üzletfejlesztési és üzletág-igazgatója, Kádár Tamás arra számít, hogy

a C- és a D-vitamin hazai piacán idén a tavalyitól 30 százalékkal elmarad a patikai forgalom.

Hozzátette: a cég termékeinek ára az infláció alatti mértékben emelkedett, mert úgy döntöttek, hogy a növekvő alapanyag-, csomagolóanyag- és szállítmányozási árat, vagyis a termék önköltségi árának emelkedését nem hárítják át a vásárlókra.

Grafika: Bioextra Kft.
Grafika: Bioextra Kft.

A Covid idején sokkal többen szedtek C- vagy D-vitamint, utóbbi azóta is nagyon keresett, a háború és az infláció azonban megtörte a felfelé ívelő trendet. Egyre népszerűbb külföldön a gumivitamin, Kádár Tamás azonban nem hisz ebben az irányban, komoly fenntartásai vannak vele szemben, mert szerinte kevesen tudnak jó gumivitamint gyártani, valamint sok cukrot tesznek hozzá.

A kutatás alapján a vitaminszedés legfőbb motivációi a következők:

  • egészséges életmód – valamennyi generáció számára ez a legfontosabb szempont;
  • jól élni, és nem aggódni az egészség miatt;
  • gondoskodni a családról, ezért odafigyelni az egészségre;
  • lassítani az öregedést, ugyanis a magyarok tizede az öregedéstől való félelmében szed vitamint.

Csak a vitaminvásárlók fele választ tudatosan, 31 százalék elsősorban a hatóanyag, 17 százalék pedig a hatások alapján dönt egy-egy vitamin mellett. Sok fiatalt nem is érdekli a megelőzés. A Z generáció minden tizedik tagja teljesen mellőzi a vitaminokat, pedig a hidegebb idő és a fertőzések az ő szervezetüket is jobban kikezdi.

A multivitaminok adagolásánál érdemes figyelni arra, hogy

a nagy méretű tablettákat naponta több adagban vegyük be, mert így lesz hatékony.

Egyáltalán nem jó, ha rendszertelenül és nem elegendő mennyiségben fogyasztjuk a vitaminokat, mivel így nem gyakorolnak kedvező hatást a szervezetünkben. Természetesen a vitaminok önmagukban nem oldják meg az összes problémát, ám jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva a különböző megbetegedéseknek.

Grafika: Bioextra Kft.
Grafika: Bioextra Kft.

Ablonczy Orsolya dietetikus szerint személyre szabottan, laborvizsgálatokkal, egyéni jellemzők, életkor, életmód és esetleges alapbetegségek figyelembevételével lehet megfelelően meghatározni az ideális vitaminszükségletet. A C- és a D-vitamin is erősíti az immunrendszerünket, de előbbit kisebb mennyiségben és óvatosan kell fogyasztani. A D-vitamin szedése viszont egész évben ajánlott.

A téli hónapokban és a megfázásos időszakban jelentősen megugrik a kereslet a vitaminok után, a szakemberek ugyanakkor nem támogatják a mértéktelen étrendkiegészítő-fogyasztást. Az online piactér bővülésével ráadásul sok silány minőségű termék vált könnyen elérhetővé, ezért is rendkívül fontos az alapos tájékozódás.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×