eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close-up young woman taking a Fish Oil Omega-3 capsule at home, Healthy lifestyle in prevention and treatment of diseases. Woman takes and drinks food dietary supplements and vitamins
Nyitókép: Getty Images/ Mensent Photography

Nem mindegy, hogy mikor és hogyan veszi be a vitaminokat

Egyes vitaminok nem minden eseteben tudnak kellőképpen felszívódni.

Nem a napszakon, hanem sokkal inkább a vitaminok bevételének és a táplálkozási rutin közti összhangon van a hangsúly a vitaminok szedésekor. Enélkül ugyanis a vitaminok nem feltétlenül tudnak megfelelően felszívódni, és jótékony hatásaik sem érvényesülhetnek – írja a divany.hu.

Az elsősorban immunerősítőként ismert C-vitamin, illetve az idegek és vérsejtek egészségéhez nélkülözhetetlen B12-vitamin egyaránt vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy felszívódásukhoz vízre van szükség. Az ajánlások szerint ezért éhgyomorra kell bevenni őket egy pohár vízzel. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a B12-vitamin energizáló hatású lehet, így az alvászavarok elkerülése végett bevitelét jobb a reggeli órákra időzíteni.

A D-vitamin elősegíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba. Ez egy zsírban oldódó vitamin, vagyis a szervezetnek zsírra van szüksége, hogy hasznosítsa. Ugyanez érvényes a bőrre, a szemre és a csontokra jótékony hatású A-vitaminra, az immunerősítő tulajdonságokkal rendelkező E-vitaminra és a véralvadást szabályozó K-vitaminra. Ezeket tehát a maximális felszívódás érdekében zsírtartalmú ételek fogyasztását követően érdemes bevenni. A célnak egy kevés tej vagy joghurt is megfelel, csakúgy, mint azok az ételek, amelyek növényi olajak felhasználásával készülnek.

A multivitaminokat az orvosok szerint célszerű étkezés közben bevenni, úgy, hogy utána megiszol egy pohár vizet. Ez esetben viszont számolni kell azzal, hogy a vízben oldódó vitaminok kevésbé tudnak hasznosulni. Ennek az ellenkezője is igaz, tehát, ha éhgyomorra, vízzel veszel be egy multivitamint, zsírban oldódó vitaminjai nem képesek maradéktalanul felszívódni, ami akár gyomorrontással is végződhet.

Tehát ha maximalizálni szeretnénk a hatást, és

a vízben és zsírban oldódó vitaminokat külön-külön érdemes bevenni.

Az embrió egészséges fejlődéséhez létfontosságú folsav szedését a teherbe esés tervezett ideje előtt három hónappal ajánlott elkezdeni. Vízben oldódó vitamin lévén éhgyomorra, egy pohár vízzel kell bevenni. A szülés előtti vitaminokat ellenben étkezés közben érdemes szedni, a reggeli vagy az ebéd során, hogy csökkenjen a gyomorrontás és a reflux kialakulásának esélye.

A csontokat erősítő és a csontritkulás esélyét csökkentő ásványi anyagot, a kalciumot kétféle lehet bevinni. A kalcium-karbonát felszívódásához gyomorsav szükséges, így étkezés közben kell bevenni. A kalcium-citrátot be lehet venni étkezés közben vagy más időpontban is, mert savak nélkül is felszívódik. Az orvosok a kalcium-citrátot általában azoknak a betegeknek ajánlják, aki savlekötőt szednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×