eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Itt van a tüdőbetegek pontos vitaminadagja

A helyes étrend javíthat a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel élők tünetein - derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, amely szerint a mediterrán típusú diétának kiemelt szerepe lehet ebben.

"Mediterrán típusú diétával, antioxidánsok pótlásával bizonyítottan javulhat a dohányzással összefüggő krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők várható élettartama, életminősége" - állapították meg a Semmelweis Egyetem orvosai legújabb tanulmányukban, amelyből kiderül pontosan mely vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok szedésével lassítható a betegség.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott beszámoló szerint az egyetem orvosai az eddigi legátfogóbb kutatás keretében 45 ezer COPD-s beteg, köztük dohányosok és nem dohányzók étrendjére, vitamin- és táplálékkiegészítő-szedésére vonatkozó irodalmi adatait vetették össze a tünetek erősségével és a betegség alakulásával.

A szakemberek öt év eredményeit összegezve megállapították, hogy a mediterrán-diétához hasonló, magas fehérje-, vitamin- és antioxidáns tartalmú, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel javul a COPD-s betegek életminősége, általános közérzete.

Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző magas telített zsírsavbevitel (például feldolgozott, tartósított húsipari termékek) fokozhatja a légúti gyulladást és rontja a betegség kimenetelét - mutattak rá.

A közlemény szerint azért jelentős az étrend és tápláltság szerepe ezeknél a betegeknél, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja az életminőségüket és túlélési esélyeiket. A betegség ugyanis több olyan, a tüdőt nem érintő szövődménnyel jár, amely a légzést közvetetten nehezíti. Ilyen például az izomtömeg- és csontsűrűség csökkenése, az izmok, beleértve a légzőizmok gyengülése és a gyulladásos folyamatoknak kedvező szabad gyökök és antioxidánsok egyensúlyának felbomlása (oxidatív stressz).

Az étrend mellett a Semmelweis Egyetem kutatói

napi 400-2000 milligramm C-vitamin, 300-500 milligramm magnézium, 1200-1500 milligramm kalcium és naponta minimum 500 milligramm legfeljebb 2000 milligramm ómega-3 zsírsav

vagy heti kétszeri zsíros hal (például lazac, hering, makréla) fogyasztását javasolják. Emellett azt is hozzáfűzik, hogy az étrend komplex (légzés)rehabilitációs programmal kombinálva hozza a legjobb eredményeket.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×