eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Halálos kombinációk, vitaminok és gyógyszerek, amiket tilos együtt szedni

Jön az ősz és ilyenkor sokan elkezdik falni a vitaminokat a téli "felkészülésre" mondván, ebből baj nem lehet. Pont ellenkezőleg, vannak kimondottan káros kombinációk is.

A bien.hu szedte össze, hogy melyek azok a vitaminok amelyeket még véletlenül sem szabad együtt szedni, mert komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Kalcium és D-vitamin

Ez a két vitamin a csontok egészségéhez járul hozzá. A kalcium ezen kívül még segíthet a szív egészségének fenntartásában. Az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban azonban nemrég megjelent egy tanulmány, hogy a két szer együtt szedve jelentősen megnövelheti a stroke kockázatát – a kutatás ráadásul 160 ezres női mintán zajlott, így számottevőnek mondható.

B-3 vitamin és koleszterinszint-csökkentők

A niacint, vagyis B-3 vitamint tartalmazó étrendkiegészítők (jellemzően egyébként multivitaminok) alapvetően nem veszélyesek, kivéve akkor, ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket is szedsz melléjük. Különösen a szimvasztatintartalmú gyógyszereknél van probléma, ezzel ráadásul még a C-, E-vitamin és béta-karotin esetében is érdemes vigyázni.

(Érdemes viszont megjegyezni, hogy a kombinációt csak olyanokon vizsgálták, akiknek már volt koszorúér-betegségük, egészséges alanyokon egyelőre nem végeztek ilyen kutatásokat.)

Foláttartalmú étrendkiegészítő és B-12 vitamin

A B-12 vitamint az állapotos nőknek fontos szedni, de azoknak is hasznos lehet, akik vegán étrendet követnek vagy emésztési problémáik vannak. Ha viszont egyébként is szed foláttartalmú étrendkiegészítőket, a szervezet B-12-hiánya lehet, hogy nem ütközik ki, mivel a kiegészítő miatt nem mutat tüneteket. Szélsőséges esetekben még maradandó idegi károsodás is felléphet.

K- és E-vitamin nagy kiszerelésben

A K-vitamin segít a szervezetek abban, hogy a vér megfelelően alvadjon, de ha ezt felírják akkor aazt nem szabad E-vitaminnal együtt szedni.

A két vitamin ugyanis kiüti egymás hatását, ettől az E-vitamin akár vérhígítóként is működhet. Ez különösen fontos azok számára, akik egyébként is vérhígítót szednek, mert a plusz E-vitamin nagyobb mennyiségben előidézheti a vérzékenységet.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×