eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Az olasz tésztának is odavágott az energiaársokk

Egyesek szerint kulináris szentségtörés az a módszer, amelyre a magas gázárak szorítanak rá másokat.

Tízből kilenc olasz úgy főzi a tésztát, hogy miután a víz elérte a forráspontot, továbbra is égve hagyja alatta a lángot - vannak ugyanakkor olyanok is, akik szerint a forrásban levő víz alatt le lehet kapcsolni a fűtést, így is megfő a tészta - írja a Euronews.

A római Sabatino étterem séfje ugyanakkor vitatja a módszer létjogosultságát: Wasfi Mesieha szerint persze így is el lehet készíteni a tésztát, csak az rossz lesz. A séf nem a levegőbe beszél: készített már "elnöki" carbonarát Bill Clintonnak, de rajta kívül számos elnök és first lady is ette főztjét.

Az étterem tulajdonosát, Luigina Pantalonét, akinek családja közel száz éve vezeti az éttermet, aggasztják a növekvő energiaárak - ugyanakkor azt gondolja,

nem a tésztafőzésen kell spórolni,

mivel vendégei ragaszkodnak az al dente minőséghez, túlfőzött ételt nem kínálhatnak nekik.

"Éppen csak kilábaltunk a világjárványból, amely valósággal kiütött minket, és most, hogy újra némi nyereséget termelünk, a gázszámlák és az energiaárak növekedésétől szenvedünk. Ez sok problémát okoz a vállalatvezetésünknek, mert próbálunk nem változtatni az árainkon, de nem vagyok benne biztos, hogy hosszan tudunk ennek ellenállni" - mondta Pantalone.

Az Unione Italiana Food, a legnagyobb tésztagyártók szövetsége szerint ugyanakkor

a tradicionális főzési módhoz képest 47 százaléknyi gáz takarítható meg azzal, ha letekerjük a gázt a már forrásban levő víz alatt.

A gázár hétszerese a 2021-esnek, így ez nem kis segítség - de a hagyományokhoz ragaszkodók választhatják azt is, hogy 100 gramm tésztára kevesebb, csak 700 milliliter vizet forralnak fel, fedő alatt, ami szintén megtakarítást jelent.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×