eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

A home office veszélyforrásokkal töltötte meg a lakást

Rengeteg webkamerát használunk most, és ezt a kiberbűnözők is pontosan tudják. És ami a nagyobb baj, ki is használják.

A koronavírus-járvány idején a kapcsolattartás fő eszköze az internet lett, az emberek videohívásokkal érintkeznek, és ez egy mindig is létező problémát erősített fel. A Science Alert arra emlékeztet, hogy korábban, még a boldog békeidőkben Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is beismerte, hogy letakarja a számítógépe kameráját és beragasztja a beépített mikrofonját is.

Most, amikor szinte mindenki a videóhívásban bonyolítja le személyes és üzleti beszélgetéseit, fel sem tűnik, hogy karantén alá vont lakásunkban hány kamera működik egyszerre: pedig lehet kamera a mobiltelefonon, amelyből több is van egy háztartásban, aztán a tableteken, a laptopokon, de még az asztali számítógépeken is, és ott vannak a biztonsági kamerák, sőt még az okostévék is láthatnak és hallhatnak minket.

A kiberbűnözők pedig ugyanúgy tudják, hogy most minden fontos információ ezeken a csatornákon vándorol, ezért igyekeznek a zavarosban halászni. Egy rosszindulatú trójai vírussal átvehetik az irányítást a webkameránk felett, és gyakorlatilag folyamatos betekintést nyernek az életünkbe. Van, akit éppen a felvételekkel próbálnak megzsarolni, máskor viszont az egész készülék felett átveszik az irányítást, kényes céges vagy éppen saját banki adataink is hozzáférhetővé válhatnak.

A szakértők azt javasolják, hogy csak megbízható, ismert cégek szolgáltatásait használjuk, de akkor is óvatosan: folyamatosan tudatosítani kell, hogy nem vagyunk biztonságban. Emellett persze jöhet a Zuckerberg-féle ragasztós technika, és azt is javasolják, hogy az eszközeinket kapcsoljuk ki a használat után, nem elég alvó módba állítani, mert olyankor kívülről még mindig aktiválni tudják a kamerát és a mikrofont.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×