eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Horváth Gábor állatgondozó a fókashow elemeit gyakoroltatja a koronavírus-járvány miatt nem látogatható Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Koronavírus - így éli mindennapjait a budapesti állatkert

A kapuk zárva tartása nemcsak az intézmény bevételeit érinti, hanem a látogatói szolgáltatásokat is: az állatkerti élményeket az interneten keresztül igyekeztek eljuttatni az emberek otthonaiba.

Március 15-e óta, azaz most már több mint egy hónapja tart zárva átmenetileg a budapesti állatkert a koronavírus járvány miatt. A rendkívüli helyzet természetesen az állatkerti szolgáltatások elérhetőségét, az intézmény bevételeit is érinti, illetve az intézmény munkatársai is rendkívüli munkarendben dolgoznak.

Az állatkert különleges intézménynek számít abból a szempontból, hogy itt nincs mód a működés átmeneti szüneteltetésére, hiszen a kert lakói folyamatos gondoskodást igényelnek. Az intézmény és dolgozói számára alapvető szempont, hogy az állatok – a látogatók elmaradásán kívül – semmit ne érzékeljenek a koronavírus okozta rendkívüli helyzetből. Az ott lakó

mintegy kilencszáz állatfaj több mint tízezer egyede semmiben sem szenved hiányt,

róluk továbbra is folyamatosan, a legmagasabb színvonalon gondoskodnak. A takarmányellátás is biztosított, mert az állatkertnek korábban beszerzett készletei, tartalékai is vannak, és a járvány a további beszerzések terén sem okozott fennakadásokat.

A médiumok ilyen irányú kérdéseire reagálva a Budapesti Állatkert fontosnak tartja leszögezni, hogy az intézmény nem készül olyan intézkedésekre, amelyeket a sajtóhírek szerint a Neumünsteri Állatkertben fontolgatnak. Amint számos helyen megjelent, a szóban forgó németországi állatkertben felmerült állataik egy részének feláldozása más állatok táplálása érdekében, továbbá az is, hogy az éhező állatokat elaltatják. Budapesten semmi nem indokolja az ilyen típusú intézkedések lehetőségének felvetését. A városligeti intézmény ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a 71 akkreditált németországi állatkert túlnyomó többségében sincs szó ilyen intézkedésekről, és az említett Neumünsteri Állatkertben is csak legvégső esetben számolnak ilyesmivel.

Közölték még, hogy az állatkertben dolgozó mintegy 240 munkatárs egy része otthonról dolgozik, az állatok ellátásával foglalkozókat pedig turnusokba osztották be, és az egy időben dolgozók sem találkoznak egymással, hiszen eloszlanak a létesítmény 12 hektáros területén.

Az állatkertnél egyelőre még nem tudják, mekkora veszteséget jelent a zárva tartás, de közölték: durva becsléssel annyi már most is elmondható, hogy a március 15-e óta kiesett bevétel meghaladja a százmillió forintot. Az állatkert rendelkezésére álló pénzeszközök és készletek azonban ebben az időszakban is lehetővé tették a kert lakóiról való zavartalan gondoskodást. Ezzel együtt adományokat elfogadnak, a segítség módjairól a honlapjukon lehet tájékozódni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×