eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Kettészakad az ország, megvillantja zord arcát az időjárás

A szombaton érkező hidegfront előtt ismét enyhe levegő érkezik fölénk, ez a helyzet kedvez a köd és rétegfelhőzet kialakulásának. A felhős, ködös, fagyos tájakon ónos szitálás még pénteken is lehet – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Péntek hajnalban eleinte változóan felhős lesz az ég, majd ezt követően köd és rétegfelhőzet képződik, főként az ország északi és középső területeken. A hőmérséklet többnyire 0 és –7 fok között alakul, néhol azonban a tartósabban derült, vagy fagyzugos területeken ennél hidegebb is lehet. Tartós, számottevő csapadék nem várható, legfeljebb a ködös területen fordulhat elő ismét ónos szitálás.

Napközben aztán nagy lesz a hőmérsékleti különbség az ország északi, északkeleti és a délnyugati tájak között. Utóbbi területen, ahol felszakadozik a felhőzet, valamint több órás napsütés is várható, 8-9, helyenként a 10 Celsiust is megközelítheti a hőmérséklet, szemben a tartósabban felhős, párás részeken, ahol fagypont, vagy kevéssel afölött alakul. Szitálásra, vagy ónos szitálásra továbbra is az ország északkeleti részében van esély, míg a délnyugati tájakon kissé megélénkülhet a szél, derül ki az OMSZ videójából:

A szombaton érkező hidegfront némiképp majd átkeveri a légrétegeket az ország jelentős részén. Északkeleten a nappali hőmérséklet továbbra is fagypont körül alakul, másutt viszont jellemzően 5 és 9 Celsiusig emelkedik a hőmérő higanyszála, többfelé pedig megerősödik majd az északnyugati szél. Számottevő csapadék a front nem hoz.

Vasárnaptól fokozatosan nyugalomba kerül fölöttünk a front mögött érkező hideg levegő, ekkor azonban még nem záródik be a köd, illetve a rétegfelhőzet fölöttünk, viszont azt követő napokban ismét növekszik a hidegpárna kialakulásának az esélye, és mind nagyobb területen maradhat meg az éjszaka kialakult köd, illetve rétegfelhőzet.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×