eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szürke darvak (Grus grus) repülnek naplemente előtt a Hortobágy felett, az Elepi tóegység térségében 2015. október 21-én. A madarak három jelentősebb európai vonulási útvonala közül az egyik Magyarországon vezet keresztül, és kontinensünk egyik legnagyobb darugyülekező helye a Hortobágyi Nemzeti Park területén található.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Különleges fajok a szegedi Fehér-tónál

Ismét megjelent több kóborlófaj is a tónál, ahol a november 21-i daruszámlálás 41 ezerre becsülte az itt éjszakázó darvak számát. Ez az idén itt mért legnagyobb szám.

A tórendszer a hazai daruvonulási útvonalnak is az egyik legjelentősebb állomása, de nem csak a vonuló darvak, hanem vadludak, récék és partimadarak gyülekezőhelye is a tórendszer. Idén ősszel rendkívül nagyszámú gulipán tartózkodik itt.

Volt, hogy a 800-at is meghaladta a számuk, de jelenleg is 500-600 példány van a Fehér-tónál. További érdekesség, hogy bár a hazai kanalasgémek már régen elrepültek az afrikai telelőhelyeikre, néhány példány még most is felbukkan itt - olvasható a nemzeti park honlapján.

Többször adtak már hírt a szakemberek a tavon megjelenő különleges, kóborló madárfajokról, a tavalyi november szenzációja volt például a lazúrcinege. Idén november 18-án egy szélesfarkú halfarkast, november 19-én pedig dolmányos sirályt figyeltek meg madarászok a területen.

A szélesfarkú halfarkas alapvetően tengeri madár, kóborlásai idején azonban eljuthat a szárazföld belsejébe is. Hazánkban az őszi időszakban jelenik meg egy-egy példány, melyek rövid ideig tartózkodnak nálunk.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×