eur:
395.3
usd:
372.35
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Viharfelhő Nagykanizsa közelében 2018. július 21-én.
Nyitókép: Varga György

Drámai fordulat jön az időjárásban

Várhatóan heves viharokkal mérséklődik a hétvégére a forróság Európában.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán ír arról, hogy idén másodszor "sanyargatja" forró afrikai levegő Európa nyugati részét. A spanyolországi hőség már nem is meglepő, de szinte egész Franciaországban 40 Celsius-fok körül alakultak a keddi maximumok, és London környékén is 33-34 fokot mértek.

Franciaország egész területére kiterjedt a kánikula szerdán, szinte mindenhol 40 fok közelébe emelkedett a hőmérők higanyszála, s csütörtökre további felmelegedést jeleznek előre a meteorológusok. Egy hónapon belül ez a második erős hőhullám az országban, és ezúttal szinte az egész ország területét érinti: a 100 megyéből nyolcvanban rendelt el narancsszínű hőségriasztást a Meteo France, amire még soha nem volt példa. Egyedül Bretagne nyugati végében és a Földközi-tenger partján hűvösebb valamelyest a levegő.

Kedden több nagyvárosban is megdőltek a helyi rekordok: Bordeaux-ban 42,2 fokot, Brive-ben 42,1 fokot mértek, a Météo France hasonló, 36 és 42 fok közötti maximum hőmérsékletet jelez előre szerdán országszerte.

A hőhullám csúcspontja csütörtökre várható,

amikor is az ország északkeleti részén is 40 foknál melegebb lehet, egyes helyeken akár 43 fok is. Párizsban megdőlhet a 40,4 fokos melegrekord, amit 1947. július 28-án mértek. Csütörtökre a fővárosban 42 fokot jelez előre a Météo France.

Június végén csaknem egy hétig tartó kánikula volt Franciaországban: az intenzitása és kora nyári időpontja miatt rendkívüli hőhullám egy napján egyszerre több francia településen mértek az előző hőségrekordnál sokkal magasabb hőmérsékletet, megdőlt a hőség abszolút rekordja is:

június 28-án 46 Celsius-fokot mértek az Hérault megyei Vérargues faluban.

Éjszaka is nyitott közparkok és uszodák

Az egyre gyakoribb és a szakemberek szerint rendszeressé váló hőhullámok miatt a francia hatóságok számos elővigyázatossági intézkedést hoztak. A kánikulát a felszínközeli ózon koncentrációjának megemelkedése kíséri, ezért Párizsban, Lille-ben, Lyonban és Annecy-ban kitiltották a leginkább szennyező gépjárműveket, a helyi lakosoknak pedig a hőhullám idejére ingyenessé tették a parkolást. Az uszodák sok helyen este 10 óráig, máshol éjfélig tartanak nyitva, és a közparkokat sem zárják le éjszakára, bárki ott töltheti az éjszakát.

A mezőgazdaságot sújtó szárazság miatt a kormány előrehozta a termelőknek szánt uniós támogatások átutalását, ami egymilliárd eurós azonnali terhet jelent az államkincstárnak.

A kánikula miatt jelentősen megemelkedett a lakossági áramfogyasztás a héten, de a szolgáltatók szerint a termelés elegendő, mindent igényt ki tudnak elégíteni. Az elektromos közműcég, az EDF viszont bejelentette, hogy a golfechi atomerőmű két reaktorát átmenetileg leállították a kánikula miatt, környezetvédelmi okokból. A termelés várhatóan július 30-án indulhat újra.

Itthon kitart a hőség

Magyarországon szerdára csak Győr-Moson-Sopron és Vas megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a hőség miatt.

Az előrejelzés szerint szerdán a Dunántúlon túlnyomóan napos, gyengén gomolyfelhős, csapadékmentes idő ígérkezik. A Dunától keletre azonban a több-kevesebb napsütés mellett erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Egy-egy futó zápor legfeljebb az északkeleti megyékben fordulhat elő. Az északi szél olykor megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 30 és 33, keletebbre 26 és 29 fok között valószínű. Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

A hét folyamán országszerte 30 fok körül alakulnak majd a maximumok.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×