eur:
390.72
usd:
365.84
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Csak italra és kaviárra költ a milliárdos "svéd skót"

Az IKEA bútoráruházak nyolcvanegy éves alapítójáról, a svéd Ingvar Kampradról közöl riportot London polgári napilapja, a Daily Mail. Vagyona mintegy 30 milliárd dollár, de "svéd skótnak" nevezi önmagát. Kizárólag fapados légijáratokon utazik, és tizenöt éves Volvójához nem tart sofőrt.

Ingvar Kamprad a világ hetedik leggazdagabb embere. 1943-ban, tizenhét éves korában alapított vállalata, az IKEA világszerte népszerű, állítólag minden tizedik európai lakos IKEA-ágyban alszik.

Hatvanöt évvel ezelőtt Kamprad egy asztalt akart a családi autó csomagtartójában máshová szállítani, de a bútor nem fért be. "Bár le lehetne csavarni a lábait" - bosszankodott. S máris megszületett az ötlet a laposra csomagolható, összecsavarozható bútorok gyártásáról.

1965-ben nyílt meg az első IKEA áruház. A jól tervezett IKEA-áruk egyre népszerűbbek lettek, a cégalapító egyre gazdagabb. De nem szórja a pénzt.

Svájcban vásárolt családi házat, és ezt IKEA-bútorokkal rendezte be, valamennyit saját kezűleg csavarozta össze. A helyi élelmiszerboltban vásárol, rendszerint délután tér be, amikor néhány dolgot már leáraztak.

Nemrég gálaesten adták át neki "Az év üzletembere" díjat, de a kapuőrök alig akarták beengedni az öregurat, amikor látták, hogy az autóbuszról kászálódik le a feleségével. Nem hitték volna, hogy a milliárdos Rolls Royce helyett buszon érkezik.

A madzaggal is spórol

Szülőfaluja szobrot emelt a helység nevezetes fiának, és megkérték, vágja el a nemzetiszínű szalagot, hulljon le a lepel. Ingvar Kamprad azonban kibogozta, és felcsavarta a zsinórt, majd átnyújtotta a polgármesternek, hogy biztosan fel tudják még máskor is használni.

Mire költ a milliárdos? A lapnak azt nyilatkozta, hogy néha vesz egy szép nyakkendőt és szereti a kaviárt. De köztudomású, hogy nagy ivó, és évente kétszer-háromszor vonul be elvonókúrára.

Az IKEA vezetését immár szinte teljesen átadta a három fiának. A Kamprad-fivérek harmincmilliárd dolláros örökséget oszthatnak majd fel egymás között, de úgy hírlik, nem örökölték apjuk skót természetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×