eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sokkoló jövőkép: eltűnik a kulcs, az aprópénz, a könyv

A napokban jelentette be az egyik brit elektronikai kereskedelmi lánc, hogy - utolsóként - kivonja a forgalomból a szalagos audiókazettákat. A generációk életét és zenehallgatását meghatározó kazetták így csatlakoznak a bakelitlemezekhez és lassan a videókazettákhoz, amelyek hamarosan szintén a különlegességeket gyűjtők játékszereivé válnak. De mi lesz a laptopokkal, a kulcsokkal vagy a dvd-kel?

Analóg televízió (1935-2012)

Nagy-Britanniában egyes helyeken már idén novemberben is teljesen átállnak a digitális televíziózásra, így például a Cumbriában található Whitehavenben karácsonykor már digitális tévén nézik majd a klasszikusokat. Az Európai Unióban - így Magyarországon is - 2012-re kell átállni a digitális műsorszórásra. Ám az IBM szerint ez csupán átmeneti időszak lesz, hiszen nemsokára már az internetről letöltött műsorokat nézhetünk a nap bármely pillanatában. Ilyen szolgáltatás egyébként már jelenleg is létezik Magyarországon.

Kulcs (i.e. 2000 - 2012)

Az ókori egyiptomiak voltak az elsők, akik egy átmulatott éjszaka után a kulcsaikat keresgélték - és alighanem mi leszünk az utolsók. A kulcsokat hang-, ujjlenyomat- és retinafelismerő zárak váltják majd fel. A technológiát már jelenleg is használják és a biztonsági szakemberek szerint 2012-re az új lakásoknál már általánosan elterjedt lesz.

iPod (2001-2015)

Lehet, hogy sokak számára meglepő, de a manapság közkedvelt iPodok csak egy rövid átmenetet jelentenek majd a zenehallgatásban. Bár az iPod és az egyéb MP3-lejátszók forradalmasították az utazás alatti zenehallgatást, a folyamatosan fejlődő technológia ezeket is elsöpri majd az útból. Mi jön helyette? Nos, az ultragyors mobil internetes kapcsolat segítségével nyugodtan válogathatunk majd a telefonjaink segítségével a netes könyvtárakból.

Laptop (1981-2016)

Lehetséges, hogy a laptop elsöpri a hagyományos PC-t, de a következő generációs hordozható számítógépek már olyan hard drive-okkal lesznek felszerelve, melyek egy virtuális billentyűzetet vetítenek majd ki egy általunk kiválasztott sima felületre. A NASA már jelenleg is dolgozik egy olyan hangfelismerő rendszeren, amelynek lényege, hogy a nyakra szerelt elektródák felismerik a hangképző szerveknek küldött agyhullámokat, így lehetővé válik a hanggal irányított gépelés.

Mobil handsettek (1973-2016)

A nanotechnológia fejlődésével a jelenleg sok helyet elfoglaló kütyük összemennek, így könnyedén felhelyezhetőek lesznek a bőrre. Működésüket a test által termelt hő biztosítja majd. A legnagyobb brit telefonos szolgáltató, a BT szakértője szerint a következő évtizedre a mobiltelefonok olyan aprók lesznek, hogy akár a csuklónkra is erősíthetjük majd.

Aprópénz (i.e. 100000 - 2017)

A zsebekben csörgő aprók nemsokára végleg eltűnhetnek - jön helyettük a mostani bankkártyához hasonló műanyag lap, amit egyszerűen csak a leolvasó elé kell tartani. Nem lesz szükség PIN-kódra vagy aláírásra a kisebb összegek kifizetéséhez. Az Egyesült Államokban a VISA már 5 millió ilyen kártyát bocsátott ki, ezt mintegy 30 ezer helyen fogadják el.Bifokális szemüveg (1760 - 2018)

Akár 10 éven belül a boltokba kerülhet a Benjamin Franklin találmányát helyettesítő futurisztikus szemüveg. Ennek lényege, hogy két üveglap közé folyékony kristályt helyeznek, majd az egyikre átlátszó elektródákat helyeznek. Amikor elektromos áram fut rajtuk keresztül, a kristályok átrendeződnek és az emberi szem fókuszálását utánozzák.

DVD (1997-2017)

Igen, igen, az oly sok pénzért vásárolt DVD-gyűjtemény is hamarosan a kukákba kerülhet. A jövő már ma is egyértelmű: az internetről letöltött filmeket merevlemezen, vagy mobiltelefonon tároljuk majd.

Papír alapú útlevél (i.e. 450 - 2017)

A perzsák találták fel az útlevelet, amikor i.e. 450-ben az akkori uralkodó egy olyan levelet adott az egyik utazónak, amely garantálta annak biztonságos útját a környező területeken. Az Egyesült Királyságban tavaly vezették be a biometrikus útlevelet, amely ma már kötelező. Kissé ijesztő, de az útlevelek következő generációja alighanem a bőr alá ültetett chip lesz, rengeteg információval.

Könyv (i.e. 3100 - 2020)

Az egyiptomiakat már említettük a kulccsal kapcsolatban - nos, nem jár jobban másik meghatározó találmányuk, a könyv sem. A papirusztekercsek mai utódait holnap az elektronikus papír váltja fel, egy olyan vékony lap, amelyet össze lehet hajtani vagy tekerni. Nem lesz más dolgunk, mint rácsatlakoztatni egy számítógépre, letölteni a kívánt szöveget, aztán olvasás után letörölni.

Csekk (i.sz. 100 - 2027)

Nem is olyan régen, 1990-ben Nagy-Britanniában még évi 4 milliárd csekket írtak meg, ez a szám mára a felére csökkent. Több nagy üzletlánc már vagy nem fogadja el a csekket, vagy tervezi, hogy a jövőben így dönt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×