INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

erőszakos bűncselekmények

visszaeső

fegyház

bántalmazás

rendőrség

„Ne egy rendőrt küldjetek, hanem százat!”

„Ne egy rendőrt küldjetek, hanem százat!”

Infostart

Távmeghallgatás keretében 2021. január 12-én hirdetettet ítéletet a Püspökladányi Járásbíróság Szilvási László vezette tanácsa annak a 28 éves biharnagybajomi vádlottnak az ügyében, aki ittasan először saját családtagjaira támadt rá, majd a helyszínre érkező rendőrökre is. A férfit azonban még ennél is több bűncselekmény elkövetése miatt vonták felelősségre.

A bíróság a vádlott bűnösségét hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, súlyos testi sértés bűntettének kísérletében, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és rablás bűntettében mondta ki – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék.

A vádlott 2018. augusztus 1-jén a délutáni órákban ittas állapotban először saját családtagjaira, majd pedig az általuk értesített rendőrökre támadt. A rendőrök az intézkedés során földre vitték a vádlottat, aki még a megbilincselése során is próbálta az őt lefogva tartó egyenruhásokat megrúgni és magát kiszabadítani. A cselekmény során a szakszerűen intézkedő rendőröknek sérülése nem keletkezett, a testi kényszerrel földre vitt és megbilincselt férfit ezt követően pszichiátriai vizsgálatra mentővel a kórházba szállították.

A vádlott az emiatt vele szemben indult büntetőeljárás ideje alatt azonban újabb, a korábbinál is súlyosabb bűncselekményeket követett el. A 28 éves férfi ittasan 2019 október 17-én szintén a lakóhelyén két, a háza előtt elsétáló 14 és 15 éves püspökladányi kamaszfiút támadott meg, egyiküket

minden előzetes szóváltás nélkül a nyílt utcán tenyérrel és ököllel a fején többször megütött, amelytől a fiatal megszédült, megrogyott és nyolc napon belül gyógyuló sérülése keletkezett.

A védekezni eredménytelenül próbálkozó sértett ruházatát a hátán megragadta, majd bezavarta a házába, mivel őt hibáztatta azért, hogy öccsét aznap elszállították délelőtt a lakásotthonba, ahonnan folyamatos szökésben volt. A sértettel lévő másik fiatal fiú a történteket hatására félelmében először mozdulni sem tudott, majd a felé tartó vádlottól megrémült és menekülőre fogta. Az agresszív vádlott azonban felszólította, hogy jöjjön vissza, majd őt is beküldte a házába, amelynek a fiú a társát is ért bántalmazás hatására eleget tett. Az események itt nem értek véget, mivel a vádlott meglátta a fiú újszerű és márkás sportcipőjét, valamint szabadidőruháját és erőszakosan azt követelte, hogy vegye azokat le, különben „szétüti a fejét”. Az eltulajdonított ruházat helyett a férfi adott a fiúnak egy használt, nagyobb méretű tornacipőt, farmernadrágot és egy koszos pulóvert, hogy felöltözve lépjen ki az utcára. A fiatalok hiába akartak távozni, vádlott végül rövid ideig ott tartotta őket a házában. Amikor végül elengedte a fiúkat, azzal fenyegette meg őket ha értesítik a rendőrséget, hogy

„akkor ne egy rendőrt küldjetek, hanem 100-at!”.

A megfélemlített iskolás fiúk először nem is akartak beszámolni a történtekről szüleiknek, de azok látva az egyik sértett arcán lévő sérülést értesítették a hatóságokat. A helyszínre érkező rendőrök még aznap elfogták az elkövetőt és nála – a mosásban lévő ruhák között – megtalálták az elrabolt holmikat, amelyeket lefoglaltak és visszaadtak a sértettnek.

Az eljárás során a vádlott valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadta, a rablás vonatkozásában azzal védekezett, hogy a sértett eladta neki a ruháit, amiért pénzt is kapott, amit szerinte a fiatalok biztos drogra költöttek, ezért nem mondták el ezt a szüleiknek. A vádlott szerint ennek nem volt köze ahhoz, hogy ő megfélemlítette a fiatalokat. A sértettek következetes és egybehangzó vallomásai, valamint az egyéb bizonyítási eszközök viszont egyértelműen alátámasztották a férfi bűnösségét.

Szilvási László az ítélet indoklása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott gyakorlatilag a büntethetőségét elérő, azaz

tizennégy éves életkorától kezdődően folyamatosan ilyen és hasonló erőszakos bűncselekmények miatt került összeütközésbe a törvénnyel.

Újabb ugyanilyen bűncselekményét is alig több mint egy évvel korábbi szabadulása után valósította meg, továbbá

már 28 évesen erőszakos többszörös visszaesőként minősül.

Erre, valamint a súlyosító körülmények nagy számára tekintettel a bíró, halmazati büntetésül 9 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és mellékbüntetésként 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte a több mint félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A vádlott a másodfokú eljárás befejeződését is a rácsok mögött várja meg, mert a 2019. októberétől fennálló letartóztatását a bíróság továbbra is fenntartotta, többek között arra is tekintettel, hogy a hozzátartozói sérelmére megvalósított korábbi erőszakos cselekményei miatt még további eljárás is folyamatban van a Debreceni Törvényszéken.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018