eur:
396.48
usd:
371.13
bux:
70851.87
2024. június 26. szerda János, Pál
Szavazólapok a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében 2024. május 22-én. Nyomtatják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választásának szavazólapjait a nyomdában.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Több mint 21 ezer magyar állampolgár szavazhat külföldről az EP-választáson - a nap hírei

Dániában a kormányfőre támadt egy férfi Koppenhága központjában. Kiszabadított 4 túszt - köztük egy nőt - a Gázai övezet középső részén található Nuszeirat menekülttáborból az izraeli hadsereg.

Összesen 21 458 magyar állampolgár kérte azt a lehetőséget, hogy külföldön szavazhasson a június 9-ei európai parlamenti választáson. Ezt 99 ország 147 helyszínén tehetik meg, ami rekord - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: közülük 427-en most szavaznak először, és van köztük 97 éves magyar állampolgár is, akit majd Szabadkán várnak.

Európa minden héttel közelebb kerül a háborúhoz – erősítette meg a Magyar Nemzetnek a kormányfő. Orbán Viktor úgy vélte: a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e közvetlen háború Oroszország és Európa között. Hangsúlyozta: vasárnap olyan vezetőket kell választani, akik képesek megakadályozni, hogy Európa belesodródjon egy Oroszországgal szembeni háborúba.

Szolnokon kezdte, majd Karcagon és Debrecenben folytatta az Egymillió Találkozás Napjának nevezett kampánykörútját a Fidesz elnöke. Orbán Viktor miniszterelnök a szolnoki választókhoz bekopogva és nekik telefonálva is arról beszélt, hogy az aktivisták ott vannak minden faluban és városban.

Magyarország nem ék, hanem a kapocs kíván lenni kelet és nyugat között – jelentette ki a budapesti Hősök terén tarott kampányzáró rendezvényén a Tisza párt alelnöke. Magyar Péter azt mondta: ehhez vissza kell állítani az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a munka becsületét. Megszüntetné a propaganda hatalmát, biztonságot teremtene a családok számára és nem támogatja a sorkatonaság újbóli bevezetését, mert Magyarországon mindenki békét szeretne. A rendezvényen felszólalt a pár két EP-képviselőjelöltje, Bujdosó Andrea és Tarr Zoltán.

Baloldalról kell leváltani a Fideszt – fogalmazott a szigetszentmiklósi kampányzáró rendezvényén a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Dobrev Klára felidézte: 36 órás kampányzáró körúton vannak túl, amelynek során mind a 19 megyét bejárták. Az EP-képviselő leszögezte, a baloldaliak és szociáldemokraták az ellenzék legerősebb közössége. Úgy vélte: a DK-MSZP-Párbeszéd az egyetlen politikai erő, ami nem generációváltást akar a Fideszben, hanem rendszerváltást Magyarországon.

A globalisták és a nemzeti, szuverenista, függetlenségpárti erő között választhatnak a voksolók vasárnap - hangsúlyozta a Mi Hazánk budapesti kampányzáró eseményén a párt elnöke. Toroczkai László hangsúlyozta: a választás arról szól, hogy ki képviseli majd a magyarok érdekeit a soha nem látott kihívások előtt álló, gazdasági, pénzügyi és szuverenitáskérdésekben is mindinkább leszakadó Európai Unió vezetőtestületeiben.

A hatalom emberei vagy az emberek hatalma, ez a fővárosi önkormányzati szavazás tétje - írta a közösségi oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely úgy vélte: a holnapi szavazáson dől el, hogy Budapest meg marad-e szabad, zöld és szolidáris helynek. Vitézy Dávid az LMP és a róla elnevezett civil szervezet főpolgármester-jelöltje arról beszélt, hogy a Fidesz egy 21. századi városfejlesztési víziót támogatott, amikor visszaléptette jelöltjét a főpolgármester-választáson.

Lettországban, Észtországban, Máltán, Szlovákiában és Olaszországban ma is folytatódik az európai parlamenti választás. Csehországban pedig 14 órakor véget ért a tegnap kezdődött, kétnapos választás. Olaszországban és Észtországban is két napon keresztül, szavaznak. Hollandiában már csütörtökön, míg Írországban pénteken megtartották a szavazást. A legtöbb tagállamban, köztük Magyarországon vasárnap tartják a voksolást.

Leadta szavazatát a szlovák kormányfő is az európai parlamenti választáson. Robert Fico a posztjában azt írta: olyanokat kell az Európai Parlamentbe küldeni, akik a békekezdeményezéseket támogatják, nem a háború folytatását.

Dániában a kormányfőre támadt egy férfi Koppenhága központjában. A férfi megütötte a 46 éves miniszterelnököt, akit kisebb rándulásos sérülés miatt kórházba vittek. A támadót őrizetbe vették. A kormányfői hivatal szerint a szociáldemokrata politikust megrázta az eset, de részleteket nem közöltek. Az uniós intézmények vezetői és a svéd kormányfő is elítélte a támadást.

Kiszabadított 4 túszt - köztük egy nőt - a Gázai övezet középső részén található Nuszeirat menekülttáborból az izraeli hadsereg. A 21, 25, 27 és 40 éves túszokat a palesztin terroristák mind egy zenei fesztiválról rabolták el még októberben. Beszámolók szerint elfogadható egészségi állapotban vannak ahhoz képest, hogy 8 hónapig raboskodtak. A túszokat már a Tel-Aviv melletti Siba kórházba vitték kivizsgálásra és megfigyelésre.

Az amerikai és francia elnök is üdvözölte, hogy az izraeli hadsereg kiszabadított négy olyan izraelit a Gázai övezetben, akiket a Hamász fegyveresei még tavaly októberben raboltak el. Emmanuel Macron állami látogatás keretében hivatalában fogadta Joe Bident Párizsban.

Repülőgép-balesetben meghalt az Apollo 8 űrmisszió egyik tagja. William Anders akkor vesztette életét, amikor az Egyesült Államok északnyugati partjainál fekvő San Juan-szigeteknél lezuhant az általa vezetett repülőgép. Az Apollo 8 legénységének tagja 90 éves volt. Az Apollo 8 űrszondát 1968-ban bocsátották fel az Egyesült Államokban. Ezzel az űrhajóval emberek először hagyták el a Föld gravitációs és mágneses mezőit, és először kerülték meg a Holdat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×