eur:
396.48
usd:
371.12
bux:
70896.08
2024. június 26. szerda János, Pál
Izraeli harci járművek távoznak a Visam Kasan palesztin fegyveres otthona ellen végrehajtott művelet után Ber al-Basa faluból 2024. január 25-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Összetett, nagy kockázatú művelet volt az izraeli túszmentés, de sok áldozatot követelt

Legkevesebb kétszáztíz palesztin halt meg a Gázai övezetben az izraeli hadsereg szombati hadműveletében, amelynek célja feltehetően túszmentés volt, és négy izraelit sikerült is élve kiszabadítaniuk - közölte a Hamász palesztin iszlamista szervezet médiahivatala. A sebesültek száma tájékoztatásuk szerint úgy négyszázra tehető.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő viszont kevesebb mint száz áldozatról beszélt a túszok kiszabadításával kapcsolatban. "Nem tudom, hányan vannak köztük terroristák, de a szélsőségesek élő pajzsként használják a civileket" - mondta.

Abban a két lakóépületben, ahonnan a négy túszt kiszabadították, családok laktak, és fegyveres őrök tartották fogva a túszokat - tette hozzá.

A hadsereg szóvivője szerint "egy összetett, nagy kockázatú művelet" keretében mentették ki a túszokat két különböző helyről Nuszeirat központjában.

Az egyik izraeli egységet, amely a kimenekítést végezte egy lakónegyedből, tűz alá vették, a palesztin fegyveresek még páncéltörő gránátokat is bevetettek a katonák ellen. A hadsereg - légitámadásokat is beleértve - viszonozta a tüzet. A különleges erők egy katonát veszítettek - mondta az izraeli szóvivő.

Független forrásból sem a Hamász médiahivatalának, sem az izraeli hadseregnek az állításait nem lehetett egyelőre megerősíteni - jegyezték meg a hírügynökségek.

Iszmáil Haníje, a Hamász katari emigrációban élő vezetője a palesztinok "lemészárlásának" nevezte Izrael legutóbbi gázai hadműveleteit.

Abu Ubaida, a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője azt állította szombaton, hogy az izraeli hadsereg túszszabadító akciójában meghalt több túsz.

Mahmúd Abbász, a csak Ciszjordánia felett ellenőrzést gyakorolni tudó Palesztin Hatóság elnöke a történtek hatására rendkívüli ülés összehívását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

hivatalos
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×