eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Csaknem 6 százalékkal nőtt tavaly novemberben a reálkereset - a nap hírei

Továbbra sincs megállapodás a bértárgyalásokon a MÁV-Volán csoportnál. Ankarában megkezdte a vitát a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról a török parlament.

A reálkereset 5,7 százalékkal nőtt tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a KSH. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621.200, a nettó 427.700 forint volt, ez egy év alatt mintegy 14 százalékos növekedés.

Az óvónők is 32,2 százalékkal megemelt bért kapnak ettől a hónaptól, a következő évben pedig további 21 százalékkal emelkedik a keresetük - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: az elmúlt 13 évben 18 ezer új óvodai férőhelyet hoztak létre, az óvónők száma pedig 30 ezerről csaknem 31 ezerre nőtt.

Továbbra sincs megállapodás a bértárgyalásokon a MÁV-Volán csoportnál, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet pedig kitart a hétvégi sztrájk mellett. A tárgyalások még ebben a hónapban folytatódnak.

Aláírásgyűjtésbe kezdett az MSZP, hogy az ellenzéki pártok az önkormányzati és az Európai Parlamenti választásokon is közösen induljanak. Kunhalmi Ágnes társelnök úgy vélte: visszaveheti a fővárost a Fidesz, ha az ellenzéki pártok külön indulnak a júniusi önkormányzati választáson.

Ankarában megkezdte a vitát a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról a török parlament. A döntés után még a török elnök aláírására is szükség lesz a török jóváhagyás hatályba lépéséhez. Így Magyarország lehet az utolsó, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozását. Közben Orbán Viktor kormányfő meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt, telefonon pedig tárgyalt a brit külügyminiszterrel. Az MSZP az ügyben kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását.

1,1 milliárd dollár értékben írt alá szerződést lőszerbeszerzésről a NATO Ukrajna további támogatásásáért. Jens Stoltenberg főtitkár kijelentette: az ukrajnai háború kimenetele függ a szembenálló felek rendelkezésére álló lőszerek mennyiségétől.

Európai Bizottság elnöke szerint látszik Bosznia-Hercegovina törekvése az európai integrációra. Ursula von der Leyen szarajevói látogatásán azonban kijelentette azt is: a csatlakozáshoz további eredmények felmutatására van szükség, főként a demokrácia és a jogállamiság terén.

Másodszor is kegyelemben részesítette a lengyel elnök Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt bebörtönzött képviselőit. A két ellenzéki politikust január 9-én a varsói államfői palotában tartóztatták le, miután a bíróság az ügyükben felújított eljárásban december végén 2 évi szabadságvesztésre ítélte őket hivatali hatalommal való visszaélés. Kaminski a börtönben az éhségsztrájkba kezdett, ezért gyomorszondával kényszertáplálják.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy az "abszolút győzelemig" nem ér véget a háború a Gázai övezetben. Benjámin Netanjahu hozzátette, hogy Izrael a háború egyik legnehezebb napján van túl: hétfőn 24 katona vesztette életét a Gázai övezetben dúló harcokban.

A jemeni húszi lázadók bejelentették, megtorolják az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erői által az állásaikra mért 18 légicsapást. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek biztosítani kell a szabad hajózás és kereskedelem lehetőségét, de úgy, hogy ez ne okozza biztonsági fenyegetés eszkalációját.

Magyarországot érintő nemzetközi járatok menetrendjét is befolyásolja a német vasutasok holnap hajnalban kezdődő sztrájkja - közölte a Mávinform. Azt írták, a railjet express vonatok a németországi szakaszon kimaradnak, a müncheni járatok csak Budapest és Salzburg között közlekednek. A Hungária EuroCity vonatok csak Budapest és Prága között járnak, a Metropol EuroNight vonatok pedig nem továbbítják a berlini kocsicsoportot.

Csökkent a magyar gazdaság bruttó villamosenergia-felhasználása tavaly: 43,7 terawattóra volt, 4,5 százalékkal elmaradt a 2022-ben felhasznált mennyiségtől. A MAVIR adatai szerint a felhasznált villamos energia 74,6 százalékát a magyar erőművek termelték.

Harmadjára is megadta a környezetvédelmi engedélyt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal a Fertő tavi óriásberuházáshoz. A tópart 77 hektárján szálloda, óriásparkoló, kikötő és apartmanok épülhetnek - számolt be a Népszava. A Fertő Tó Barátai Egyesület újra megtámadja az engedélyt a bíróságon.

Megtámadták a gödiek a Samsung új környezethasználati engedélyét. Az Index azt írja: a civilek úgy vélik, hogy az engedélyt jogsértő módon adták ki, és a hatóság ezzel szabad utat adott az üzem további környezetszennyező működésének.

Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a legtöbb, 13 jelölést az idei Oscar-díjakra. A látványtervezői kategóriában Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a Szegény párák című filmért. Buda Flóra Anna 27 című alkotása nem került az 5 jelölt közé a legjobb rövid animációsfilm kategóriában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×