eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: BKK

A Fidesz és az MSZP sem emelte volna a BKK-jegyárakat

Múlt héten jelentette be a főpolgármester, hogy emelkednek a BKK jegyárai. A főváros szerint az elkerülhetetlen döntésre a BKK tett javaslatot. Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes nem ért egyet a drágítással, a Fidesz szerint pedig ez közgyűlési hatáskör lett volna.

Mint ismeretes, a főváros jelenlegi vezetése által kinevezett Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatótanács és felügyelőbizottság döntése következtében a BKK-vonaljegyek ára szeptembertől 350-ről 450 forintra emelkedik. A fedélzeti vonaljegy 450 helyett 600 forintba kerül majd, míg a gyűjtőjegy 3000-ről 4000 forintra drágul.

A fővárosi közlekedési cég jegyáremelésének az okairól nemrég Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója nyilatkozott az InfoRádiónak.

"Ahhoz, hogy pont a törzsvásárlóinknak, akik leginkább bérletesek, továbbra is jó szolgáltatási színvonalat tudjunk biztosítani, az eseti jegyekhez hozzá kell nyúlnunk. Ez a vonaljegyet, a fedélzeti vonaljegyet, illetve a gyűjtőjegyet érinti" - mondta a BKK vezetője.

A fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint azonban a főpolgármester visszaélt a hatalmával, amikor önkényesen, minden szakmai és politikai egyeztetés nélkül döntött a jegyárak emeléséről. A Fidesz-KDNP ezért a jegyáremelés visszavonását kezdeményezi.

"Két hónappal ezelőtt tárgyalta a BKK üzleti tervét, mind a cég, mind pedig a Fővárosi Közgyűlés, tehát semmi olyan rendkívüli helyzet, előre nem látható dolog nincsen, ami miatt most egy személyben kellene döntenie a főpolgármesternek. Éppen ezért arra szólítjuk föl, hogy amennyiben ő valóban demokratának tartja magát, valóban átláthatóan, a nyilvánosság előtt zajló vitákkal kívánja irányítani a várost, akkor várja meg a következő közgyűlés vagy hívjon össze rendkívüli közgyűlést, de egy személyben ne hozzon döntést" - mondta az InfoRádiónak Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A döntés a főváros koalíciós vezetését is megosztotta.

A BKK jegyáremelésről a HírTV szombaton kérdezte Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester-helyettest.

"Én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat" - mondta a tévének nyilatkozva a szocialisták városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese.

Az InfoRádiónak a BKK jegyáremeléssel kapcsolatban elhangzott legújabb politikusi megnyilatkozásokra vonatkozó megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya egy rövid közleményben adott választ.

"A vonaljegytarifák módosítására a rendkívüli kormányzati elvonásokra való tekintettel a Budapesti Közlekedési Központ menedzsmentje tett javaslatot, amit a vállalat Igazgatósága jóváhagyott. A főpolgármester a jogszabályok biztosította lehetőséggel élve a BKK igazgatótanács álláspontját követve hozta meg a szükséges és elkerülhetetlen döntést a budapesti közösségi közlekedés biztonságos működtetése érdekében" - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×