eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Ilyen halak már nem lehetnének a Balatonban, mégis kifogták őket

Angolnákat fogtak ki még májusban a Balatonból. Mindez azért érdekes, mert a halak legkevesebb 34 évesek.

Egy Kökény Balázs nevű horgász számolt be a horgászatról, amely Balatonbogláron történt. Tudatosan ment angolnára. Ez azért érdekes, mert az európai angolna Nyugat- és Közép-Európa északi részén őshonos, míg Magyarországon az invazív fajok egyike.

A Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát. Átlagosan kétéves korú példányokat helyeztek ki, így a 2023-ban fogott egyedek legalább 34 évesek. Ezek a halak ugyanis megélnek az édesvízben, de szaporodni kizárólag tengerben tudnak.

Az agrojeger.hu-n olvasható beszámoló szerint a halak várhatóan 15-20 éven belül végleg ki fognak kopni a tóból. Az állománycsökkenés pozitív hatása már manapság is érzékelhető, az általa elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható.

Fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt. A kifogott angolnát célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll. Egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének.

A legnagyobb kifogott angolna példány 1,6 kilogramm volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kilogrammot – zárta beszámolóját Kökény Balázs balatoni horgász.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×