eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Ilyen halak már nem lehetnének a Balatonban, mégis kifogták őket

Angolnákat fogtak ki még májusban a Balatonból. Mindez azért érdekes, mert a halak legkevesebb 34 évesek.

Egy Kökény Balázs nevű horgász számolt be a horgászatról, amely Balatonbogláron történt. Tudatosan ment angolnára. Ez azért érdekes, mert az európai angolna Nyugat- és Közép-Európa északi részén őshonos, míg Magyarországon az invazív fajok egyike.

A Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát. Átlagosan kétéves korú példányokat helyeztek ki, így a 2023-ban fogott egyedek legalább 34 évesek. Ezek a halak ugyanis megélnek az édesvízben, de szaporodni kizárólag tengerben tudnak.

Az agrojeger.hu-n olvasható beszámoló szerint a halak várhatóan 15-20 éven belül végleg ki fognak kopni a tóból. Az állománycsökkenés pozitív hatása már manapság is érzékelhető, az általa elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható.

Fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt. A kifogott angolnát célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll. Egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének.

A legnagyobb kifogott angolna példány 1,6 kilogramm volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kilogrammot – zárta beszámolóját Kökény Balázs balatoni horgász.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×