eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hotel Solar Nagyatád
Nyitókép: hotelsolar.hu

Kötelező szervizdíj bevezetését kérik a kormánytól a szállodák

A kedvezőbb adózású szervizdíj az ágazat fehérítését és a munkavállalók béremelését szolgálná – mondta az InfoRádióban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Flesch Tamás a félreértések elkerülése végett elmondta: mostani kezdeményezésük százalékosan nem ugyanaz, mint a vendéglátás esetében. A szállodaipar tekintetében 2-4 százalékos szervizdíjban gondolkodik a szervezetük. Mint fogalmazott, azért lenne szükség ennek bevezetésére, mert így egy szállodában

biztosítva lenne a vendéglátóipari oldalon a motiváció és a kedvezményes adózás lehetősége a kollégák számára.

„Ez részben fehérítést is jelentene, motiváló tényező lenne a dolgozók szempontjából, a vendégnek pedig ez nem kerül pénzbe. Ez a szálloda árbevételén belül van, tehát ha eddig fizettek mondjuk 30 ezer forintot egy szobáért, annak a 2-4 százalékát lehetne fordítani a dolgozók bérezésére. Természetesen ez függ attól is, végül miben tudunk megegyezni” – magyarázta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Flesch Tamás szerint attól sem kell tartani, hogy ettől visszaesne a vendégforgalom. Hozzátette: ahhoz, hogy másokkal szemben versenyképes maradhasson az ágazat, valamilyen motivációt kell találni vagy béremelésre lenne szükség. „Szeretnénk, ha ennek egy része kedvező adózású lenne és azt is szeretnénk elérni, hogy a dolgozók lássák:

ha több bevétel van, akkor ők is arányosan nagyobb bérezésben tudnak részesülni. A vendéget ebből a szempontból semmilyen káros hatás nem éri”

– mondta.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kezdeményezésével megkereste a kormányt is. Flesch Tamás tájékoztatása szerint minél előbb megkezdenék a konkrét tárgyalásokat az ötlettel kapcsolatban. „Abszolút egyetértés van a kormányzattal abban, hogy az ágazatban minél biztosabb legyen az itthon dolgozó magyar emberek aránya” – fogalmazott.

Flesch Tamás fontosnak nevezte, hogy minden egyes érdekelt bekerüljön a rendszerbe és minél jobban fehéredjen az ágazat. A szervezet pozitív várakozásokkal tekint a munkamegbeszélések elé. A szövetség elnöke most még nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy leghamarabb mikortól vezethetik be a szervizdíjat a szállodákban. „Nem rajtunk fog múlni, de mi szeretnénk elérni, hogy ez akár már a jövő évben megtörténhessen” – mondta Flesch Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×