eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
MTI/Rosta Tibor
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Ilyen lesz a pedagógusok bértáblája januártól

Az alapilletmény változatlan marad, az ágazati szakmai pótlék 20-ról 32 százalékra növekszik. Százalékosan azok jártak jobban, akiknek a bruttója a garantált bérminimum, ők most bruttó 391 248 forintot kapnak, aminek a nettója kedvezmények nélkül 260 180 forint.

Idén a pedagógusok minimális havi fizetése bruttó 312 000 forint, ami a 260 000 forintos garantált bérminimumból és a 20 százalékos ágazati pótlékból állt össze – írja a HR portal.hu.

Mint korábban az Infostarton írtuk, a december 16-án megjelent Magyar Közlönyben egy korábbi kormányrendeletet egyetlen szóval módosítottak: a "húsz" helyére a "harminckettő" kerül. A kormány ezzel az egy szóval jelezte, hogy 2023. január 1-től a pedagógusok fizetésében az ágazati szakmai pótlék 20-ról 32 százalékra emelkedik, tehát tíz százalékkal növekszik fizetés. Mivel az is eldőlt, hogy a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik, így kialakult az új pedagógus bértábla.

A garantált bérminimum azért befolyásolta a pedagógusbéreket, mert az alapilletmény vetítési alapja továbbra is a 2014. évi 101 500 forintos minimálbér. Mivel több bérkategóriában az alapilletmény nem éri el a 296 400 forintos garantált bérminimumot – ezt legalább mindenkinek meg kell kapnia, ha szakképzettséghez kötött munkát végez –, ezért ezeket a kategóriákat "fel kell hozni" az új garantált bérminimumra, 296 400 forintra, és ehhez az alaphoz jön hozzá a 32 százalékos ágazati pótlék

Így egy teljes állásban dolgozó pedagógus minimális fizetése 2023. január 1-től bruttó 391 248 forint lesz.

A HR portál egy táblázatban jelölte azokat a besorolásokat, ahol ennyi a bér. Ennek nettója a bérkalkulátoralapján kedvezmények nélkül 260 180 forint. A mostani emelésekkel százalékosan azok jártak jobban, akik tavaly a minimális, 312 000 forintot keresték, nekik közel bruttó 80 000 forinttal emelkedik a fizetésük.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője azt mondta: "Gyalázatosnak értékeljük a 12 százalékos pótlékemelést. 45 százalékos azonnali illetményemelést követeltünk és utána egy automatizmust a későbbi emelésekre". Problémásnak tartja, hogy a kormány a pótlékot emeli és nem az alapilletményt. A pótlék ugyanis könnyen elvehető, nem képezi a jubileumi jutalom alapját és a rendkívüli munkavégzés után járó 50 százalékos pótlék alapja is az alapilletmény.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×