eur:
390.68
usd:
366.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ-COOP, KÉSZ) elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, Czomba Sándor, a Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Holecz Gábor, a Munkástanácsok Országos Szövetségének alelnöke és Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (b-j) a jövő évi minimálbérről szóló megállapodás aláírásán Budapesten 2022. december 21-én. A megegyezés értelmében január 1-től a kötelező legkisebb munkabér 16 százalékos emelkedéssel 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 14 százalékos emeléssel 296 400 forintra nő.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Aláírták a bérmegállapodást – hivatalos az új minimálbér

A jövő évi bérmegállapodást a foglalkoztatáspolitkáért felelős államtitkár, valamint a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetői is elfogadták.

|2023. január 1-jétől a minimálbér bruttó 232 ezer, a garantált bérminimum pedig bruttó 296 400 forint lesz – mindez a minimálbér esetében 16, a szakmunkás bérminimum esetében pedig 14 százalékos emelést jelent. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán múlt héten csütörtökön született megállapodás.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a bérmegállapodás megkötése előtt azt mondta, fontos, hogy a legkisebb keresetek 2023-ban is megőrizzék reálértéküket. "Számos alternatív javaslat elhangzott a felek részéről, mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal képviselőitől. Ezek a javaslatok a minimálbér és a garantált bérminimum arányának megőrzésemellett elsődlegesen arra törekedtek, hogy a bérek reálértékét 2023-ban is meg tudjuk őrizni" – mondta az elnök.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is ezt emelte ki a legfontosabb szempontok között: "Jelenlegi válságos helyzetben, amikor magas az infláció és alacsony a várható gazdasági növekedés, a reálbérek megtartása lehet a cél."

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának múlt csütörtöki ülése után hangsúlyozta, nagyon fontos és eredményes tárgyalásokon vannak túl, hiszen a legkisebb keresetek emelése közel egymillió munkavállalót érint: a minimálbér a versenyszférában, illetve a közszférában nagyjából 230 ezer embert, a garantált bérminimum pedig 730 ezret.

Az egyezség ugyanakkor túlmutat ezen az egymillió munkavállalón, hiszen ahogy az államtitkár fogalmazott, ez a felette levő béreket is megtolja, így várhatóan az átlagbérek is növekedni fognak 2023-ban.

Czomba Sándor megerősítette, a megállapodásba az is belekerült, hogy 2023-ban nem fog növekedni a szociális hozzájárulási adó mértéke.

(A nyitóképen: Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ-COOP, KÉSZ) elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, Czomba Sándor, a Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Holecz Gábor, a Munkástanácsok Országos Szövetségének alelnöke és Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (b-j) a jövő évi minimálbérről szóló megállapodás aláírásán Budapesten 2022. december 21-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×