eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A készülő tankönyveket pakolja egy dolgozó a debreceni Alföldi Nyomdában 2021. július 9-én. Biztosított az idei tankönyvellátás: 13,3 millió tankönyv gyártása van folyamatban, a szeptemberi tanévkezdésre valamennyi az iskolákban lesz. Az előző évhez hasonlóan a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diáknak biztosítják az ingyenes tankönyveket, erre idén 13 milliárd forintot fordítanak.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Újabb pedagóguscsoport béremelését jelentette be a kormány

Korábban a hitoktatók fizetésének emelkedését, most a szakképzésben oktatók bérrendezését közölték.

Jövőre tovább emelkedik a szakképzésben oktatók bére - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

A tájékoztatás szerint a két lépcsőben megvalósuló bérfejlesztés összesen 15 százalékos emelést jelent. A kormány célja, hogy a két éve megújított szakképzési rendszert tovább erősítse, ennek egyik fontos feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése.

A kormány döntése értelmében

januártól 10 százalékkal, majd májustól visszamenőleg további 5 százalékkal nő a szakképzésben oktatók bére.

Az intézkedéssel tovább erősödhet a 2020-ban megújult szakképzés, amelynek eredményeként a munkaerőpiac kihívásaira rugalmasan reagáló és a fiatalok számára értékes tudást biztosító rendszer jött létre - írta a tárca.

Arról, hogy a pedagógusszervezetek hogyan vélekednek a frissen bejelentett pótlékemelésről, itt olvashat:

A közlemény szerint a szakképzésben dolgozók béremelése a szakképzés átalakításának egyik fontos eleme. Keresetük ennek megfelelően átlagosan 30 százalékkal emelkedett meg 2020 nyarán. Az intézkedéssel egy teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer jött létre. A mostani bérfejlesztés további 15 százalékos növekedést jelent a következő évre, ami az uniós források megérkezésével tovább emelkedhet.

A kormány célja a mesteremberek kiemelt megbecsülése, mert Magyarországnak szüksége van a szakképzésben tanulók tehetségére, ők lesznek a jövő példaképei és a gazdaság tartóoszlopai - fogalmaztak a közleményben.

Az intézményekből

a gazdasági szereplők elvárásai szerinti tudással, gyakorlati tapasztalattal felvértezve kikerülő fiatalok hozzájárulnak a vállalkozások jobb teljesítményéhez, hatékonyabb működéséhez.

A képzések eredményes megújításának legfontosabb jele, hogy az általános iskolát elvégző tíz diákból ma már hatan a szakképzésben folytatják tanulmányaikat - mutatott rá a tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×