eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor szerint ha mindenki jól dolgozik, akkor elkerülhető a recesszió - a nap hírei

Csaknem 700 tanár szüntette be ma a munkát, több iskola ki sem nyitott. A jövőben boltban is lehet készpénzt felvenni, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló javaslatot

Ha mindenki jól dolgozik, akkor el lehet érni, hogy ne legyen recesszió – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán Viktor szerint kulcskérdés, hogy minden fillér a rezsivédelmi alapba kerüljön, hogy meg tudják védeni a rezsitámogatást. Erre 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel lesz lehetőség. Hozzátette: dolgoznak a költségvetésből hiányzó 4000 milliárd forint előteremtésén, és azon, hogy legyen mozgástér a nyugdíjemelésre. A kormányfő munkahelygyilkos adóemelésnek nevezte a globális minimumadót, amit a magyar kormány nem támogat. A miniszterelnök szerint nem kell attól tartani, hogy üzemanyag-ellátási problémák lesznek; szerinte inkább az ár jelenti a problémát. A háború kapcsán elmondta: Magyarország belátja, hogy a gazdasági nehézségek ellenére segíteni kell Ukrajnát, de az erre szolgáló közös hitelfelvételt nem fogja támogatni.

A jövő héten sem szállít a Mol üzemanyagot a kisbenzinkutaknak, ez már a harmadik ilyen hét lesz - közölte a Független Benzinkutak Szövetsége. Az érdekképviselet tájékoztatásához csatolt levélben a Mol azt közölte egyes partnereivel, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnia kellett az ellátási stratégiáját, és a december 5-én kezdődő, 49. héten nem tud dízelt és motorbenzint biztosítani.

A villamosenergia-import növelésével csökkenthető lenne Magyarország földgáz függősége az energiaellátásában - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a szlovéniai Cirkovcében. Szijjártó Péter üdvözölte, hogy villamosenergia-ellátásbiztonságának érdekében utolsó szomszédos országként Szlovéniával is sikerült összekötni a hazai villamosenergia-hálózatot. Hozzátette: a következő feladat Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, részben tenger alatti vezetékeken zöld villamos energiát Magyarországra szállítani.

Csaknem 700 tanár szüntette be ma a munkát. Több iskola ki sem nyitott. A tiltakozásba bekapcsolódó intézmények többsége fővárosi, de egyre többen csatlakoznak vidéken is. A tömeges munkabeszüntetés azután kezdődött, hogy szerdán 3 fővárosi gimnáziumból 8 pedagógust bocsátották el. Nem volt tanítás a többi között a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, a Vörösmarty Gimnáziumban, a Veress Pálné Gimnáziumban, míg a Kőbányai Szent László Gimnázium ki se nyitott. Az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumban, a sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban sem tanítottak a tanárok.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés szolidaritását fejezte ki az elbocsátott pedagógusokkal. A szervezet szerint egyre abszurdabb helyzetet idéznek elő a tankerületi vezetők és a kormány. Közleményben szólították fel a kabinetet, hogy azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel, a tankerületek pedig foglalkozzanak a zavartalan oktatás feltételeinek megteremtésével.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az orvosok tömeges elvándorlásához vezet, ha a jelenlegi formájában fogadják el az egészségügyi törvény módosítását. A szervezet a tagjainak küldött levélben méri fel, hogy tiltakozásként hajlandóak lennének-e letétbe helyezni a felmondásukat. Lénárd Rita alelnök az InfoRádiónak azt mondta: az átalakítással a kormány a kamarával kötött megállapodást is felrúgná, mert lehetővé válna az orvosok alapbérének csökkentésére.

További csaknem 35 milliárd forinttal, 246 és fél milliárdra emelte a jövő évi atlétikai világbajnokságra épülő stadion költségévetését a kormány - derül ki a Magyar Közlönyből. A 2023. augusztus 19-e és 27-e közötti esemény központi létesítménye a Csepelen épülő új stadion lesz. Néhány hete a kormány egy rendeletben 238 milliárd forintra emelte a Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettség összegét.

A jövőben boltban is lehet készpénzt felvenni, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló javaslatot. A törvényalkotási bizottság már rábólintott a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítására, amely ezt is tartalmazza. Ennek értelmében az úgynevezett cashback szolgáltatás nyújtását vállaló üzletek, kereskedők készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak az ügyfeleiknek, akik kártyával vásárolnak náluk. Az így felvett összeg után a bank nem számíthat fel díjat.

Új szolgáltatással növelné a válság miatt csökkent hitelfelvételi kedvet az OTP Bank. A megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő alatt egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát, ha csökkennek a bankközi kamatok. A szolgáltatás minden decembertől igényelt Végig FIX ingatlanfedezetű hitelhez automatikusan jár, a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelek kivételével. A korábban felvett hitelekhez nem érhető el a szolgáltatás.

A földhivatalokban is szünetel az ügyintézés az igazgatási szünet alatt – közölte a Miniszterelnökség. A december 22-e és január 9-e között beérkezett kérelmeket január 9-én dolgozzák fel, az ügyfélszolgálatok pedig legkorábban január 10-én nyitnak ki. A kormányhivatalok azt javasolják az ügyfeleknek, hogy a kérelmeiket legkésőbb december 20-ig nyújtsák be a földhivatalokhoz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×