eur:
394.62
usd:
369.62
bux:
65600.84
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: pixabay

MOK-alelnök: egyes rendelőkben már letekerték a fűtést

A háziorvosok és a fogorvosok a belügyminisztertől várnak segítséget a rezsiszámláik kifizetéséhez.

Van már olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek – nyilatkozta a Népszavának Nagy Ákos fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, akit azt követően keresett meg a lap, hogy a háziorvosok és a fogorvosok a belügyminisztertől kértek segítséget a rezsiszámláik kifizetéséhez. Mint olvasható, akad alapellátó, aki 5-10-szeres kiadásnövekedésről számolt be.

A kamara alelnöke mások mellett közölte, a MOK háziorvosi csoportja felmérte, hogy mekkora a baj. Kérdőívükre mintegy 1600 körzetből érkezett válasz, a válaszadók kétharmada háziorvos, egyharmada fogorvos.

A praxisok több mint kétharmadában gáz, ötödében távhő biztosítja a meleget – idézte a felmérés adatait. A praxisok több mint felében nincs az alapértelmezett fűtésen kívül más lehetőség. Kevesebb mint egyharmaduk rendelkezik alternatív megoldásként fűtésre is alkalmas légkondicionálóval, megújuló energiaforrása pedig alig nyolcaduknak van.

Probléma az is, hogy a körzetek háromnegyedében többen is használják ugyanazt a rendelőt.

"A praxisok bevételéből nem finanszírozhatók az energiaköltségek"

– érvelt a kamarai alelnök.

Jelenleg a fogorvosok 380 ezer, a háziorvosok 520 ezer forint alapdíjat kapnak „rezsitámogatás” jogcímen havonta, de ebből bért, eszközöket, tehát a rezsin kívül más napi költséget is finanszíroznak a rendelőkben.

Ezért is írtak levelet a belügyminiszternek, akitől egyebek mellett azt várják, hogy növelje egységesen 640 ezer forintra az alapellátóknak járó rezsitámogatás összegét. Nagy Ákos elmondta: miközben közfeladatot látnak el, a helyhatóságok háromnegyede nem biztosít semmiféle iparűzésiadó-kedvezményt vagy mentességet, ezért kérik, hogy a praxisok közfinanszírozásból származó bevétele legyen teljesen iparűzésiadó-mentes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×