INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

rendelő

mok

rezsitámogatás

bm

fűtés

MOK-alelnök: egyes rendelőkben már letekerték a fűtést

MOK-alelnök: egyes rendelőkben már letekerték a fűtést

Infostart

A háziorvosok és a fogorvosok a belügyminisztertől várnak segítséget a rezsiszámláik kifizetéséhez.

Van már olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek – nyilatkozta a Népszavának Nagy Ákos fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, akit azt követően keresett meg a lap, hogy a háziorvosok és a fogorvosok a belügyminisztertől kértek segítséget a rezsiszámláik kifizetéséhez. Mint olvasható, akad alapellátó, aki 5-10-szeres kiadásnövekedésről számolt be.

A kamara alelnöke mások mellett közölte, a MOK háziorvosi csoportja felmérte, hogy mekkora a baj. Kérdőívükre mintegy 1600 körzetből érkezett válasz, a válaszadók kétharmada háziorvos, egyharmada fogorvos.

A praxisok több mint kétharmadában gáz, ötödében távhő biztosítja a meleget – idézte a felmérés adatait. A praxisok több mint felében nincs az alapértelmezett fűtésen kívül más lehetőség. Kevesebb mint egyharmaduk rendelkezik alternatív megoldásként fűtésre is alkalmas légkondicionálóval, megújuló energiaforrása pedig alig nyolcaduknak van.

Probléma az is, hogy a körzetek háromnegyedében többen is használják ugyanazt a rendelőt.

"A praxisok bevételéből nem finanszírozhatók az energiaköltségek"

– érvelt a kamarai alelnök.

Jelenleg a fogorvosok 380 ezer, a háziorvosok 520 ezer forint alapdíjat kapnak „rezsitámogatás” jogcímen havonta, de ebből bért, eszközöket, tehát a rezsin kívül más napi költséget is finanszíroznak a rendelőkben.

Ezért is írtak levelet a belügyminiszternek, akitől egyebek mellett azt várják, hogy növelje egységesen 640 ezer forintra az alapellátóknak járó rezsitámogatás összegét. Nagy Ákos elmondta: miközben közfeladatot látnak el, a helyhatóságok háromnegyede nem biztosít semmiféle iparűzésiadó-kedvezményt vagy mentességet, ezért kérik, hogy a praxisok közfinanszírozásból származó bevétele legyen teljesen iparűzésiadó-mentes.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018