eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Zsidai Zoltán Roy: lesznek túlélők, de sok étteremnek ez lehet a vég

Az alapanyagárak emelkedése még kigazdálkodható, de a rezsiárak miatt sok étterem kénytelen lesz bezárni – mondja a Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője. Zsidai Zoltán Roy úgy látja, jelenleg a turistáknak köszönhetően még nincs nagy baj, de a jövőbeni fennmaradást az energiaszolgáltatókkal kötött szerződések döntik majd el.

A megemelkedett árak miatt egyre óvatosabban járnak a magyarok étterembe, ezzel szemben a külföldi turistáknak még kedvez is a mostani helyzet – mondta az InfoRádióban a Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője. „Amíg forintban folyamatosan drágulnak az éttermek, addig euróban egyre olcsóbbá válnak” – magyarázta Zsidai Zoltán Roy.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a magyar vendéglátóipart a turisták mentik meg, de hogy mit hoz a jövő, azt már az új rezsiszerződések döntik majd el – tette hozzá. Az étteremtulajdonos szerint azok, akik tavaly, tavalyelőtt, esetleg az idei évben – ahogyan a Zsidai Csoport is – már jó áron leszerződtek, nem lesznek bajban, azoknak viszont, akik most szerződnének le, kigazdálkodhatatlan a mostani rezsiköltség.

Zsidai Zoltán Roy szerint önmagában az alapanyagárak emelkedése nem jelentene olyan nagy gondot, megfogalmazása szerint „abszolút kezelhetők, egyértelműen a rezsi az, ami ezen az árszinten megoldhatatlan”.

Míg eddig az árbevétel 2-3 százalékába került egy étterem energiaköltsége, addig most ez az arány legjobb esetben is 20 százalékra ugrik fel – állapította meg a gasztronómiai szakember. Sőt, a meglátása alapján

az energiaköltség simán elérheti a 40-60, akár 100 százalékát a bevételnek, ami azt jelenti, hogy teljesen értelmetlen kinyitni.

Az étteremtulajdonos úgy látja, a bezárás az alacsonyabb és magasabb színvonalú helyeket is fenyegeti, a jövőbeni fennmaradás tehát nem az étterem minőségén múlik.

„Minden szegmensben nagyon sokan fognak bezárni és sokan lesznek, akik nem is fognak tudni utána többet újranyitni, hiszen most egyelőre nem látszik semmilyen támogatás” – jegyezte meg.

Minden kategóriában lesznek túlélők, viszont sajnos sokkal többen lesznek azok, akik végleg lehúzhatják a rolót – összegzett Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×