eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke beszédet mond a Szolgálat 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, a Várkert Bazárban 2020. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szolidaritást vállalnak az akadémiai dolgozók az OMSZ-szel

Szerintük a főmeteorológusok leváltása minden szakmai megfontolással ellentétes.

Ahogyan arról beszámoltunk, Palkovics László augusztus 22-ével – azonnali hatállyal – felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét Radics Kornéliát és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát. Bár az erről szóló közlemény nem indokolta a lépést, az ügy hátterében az állhat, hogy a kormány az OMSZ előrejelzésére hivatkozva halasztotta el az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi Kormányinfón azt mondta, a vezetőváltásra a téves augusztus 20-i előrejelzés nélkül is sor került volna, mivel nem volt elégedett a szaktárca a meteorológiai szolgálat vezetésével.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) a közösségi oldalán szerdán úgy reagált, hogy „határozottan” elítélik az OMSZ két vezetőjének menesztését, mivel szerintük

a döntés minden szakmai megfontolással ellentétes.

Mint írják, „noha az OMSZ előrejelzése szerepet játszott az ünnepi események megtartásáért felelős testületnek a halasztásról szóló döntésében, az előrejelzéssel kapcsolatos szakmai hiányosság vagy kifogásolható adatelemzés nem merült fel, és ilyennek bizonyítására vagy kivizsgálására az illetékes miniszter kísérletet sem tett. Mindez azt jelzi, hogy a döntéshozók nem értik, mit jelent egy esemény bekövetkezésének 80 százalékos valószínűsége.”

Hozzáteszik, hogy az Akadémiai Dolgozók Fóruma szolidaritást vállal az Országos Meteorológiai Szolgálat dolgozóival, az általuk kiadott nyilatkozattal minden tekintetben egyetértenek.

A fórum szerint Palkovics Lászlónak tisztában kellene lennie a valószínűség jelentésével.

„A miniszter jelenlegi döntése a szakmai elvárásoknak megfelelő állásfoglalás helyett a politikai szempontok térnyerését segíti elő, az ADF pedig ezt a döntési mechanizmust teljes mértékben elutasítja” – zárul a Facebook-bejegyzés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×