eur:
392.14
usd:
366.47
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Újabb, nem uniós országok előtt nyitották meg a magyar munkaerőpiacot

Már 17 unión kívüli országból várja a vendégmunkásokat a kormány.

A szomszédos Szerbia és Ukrajna után 9 unión kívüli ország munkavállalói számára jelentett be könnyítéseket kormány, többek között a mongóliaiak és a fülöp-szigetekiek jöhetnek ide dolgozni. Mostantól brazilokat, kolumbiaiakat és például oroszokat is várnak, mivel újabb hat ország állampolgáraira terjesztették ki a gyorsított eljárást a Magyar Közlönyben megjelentek szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A könnyítés azt jelenti, hogy az idegenrendészeti és a munkaügyi hivatal eljárása van összevonva és ez 8-10 hetes átfutási időt jelent, szemben a normál ügymenetbeli akár féléves átfutással.

A KSH idén első negyedévi adatai szerint közel 87 ezer állás volt betöltetlen Magyarországon, 39 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A második negyedévben sem enyhült érdemben a munkaerőhiány. A tévécsatorna riportja szerint az adminisztratív könnyítések

legfeljebb néhány tízezer külföldit vonzhatnak Magyarországra munkavállalási célból,

vagyis ez nem oldaná meg teljesen a munkaerőhiány problémáját.

A Technológiai és Ipari Minisztérium a "nyitással" kapcsolatban annyit közölt, hogy az ország egyes területein elegendő hazai munkaerő hiányában nem biztosítható a folyamatos, több műszakos termelés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×