eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az orosz-ukrán háború elől Donyeck és Luhanszk megyéből elmenekült emberek egy ungvári gimnázium tornatermében kialakított menekültszálláson 2022. március 11-én.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Az ukrán menekültek gyermekeinek táboroztatásában is segít a Katolikus Karitász integrációs központja

A lakhatásban, a munkahelykeresésben, az ügyintézésben és a gyerekek oktatásában, illetve nyári táboroztatásában segít a hazánkban letelepedő ukrán menekülteknek a Katolikus Karitász budapesti integrációs központja.

Budapest mellett a közeljövőben vidéken is nyílnak hasonló irodák, mondta el az InfoRádióban Écsi Gábor, a Katolikus Karitász magyarországi igazgatója.

"A program fő célja az volt, hogy azokat a menekülteket segítsük, akik hosszú távon itt kívánnak maradni Magyarországon. A Karitász segítséget ad a lakhatásban, a munkahelykeresésben, valamint az általános ügyintézésben és a gyermekek beiskoláztatásában is igyekszünk segíteni. Most, hogy a nyár beköszöntött, ajánlunk lehetőséget a gyermekek táboroztatásra is: a Karitász szervez tábort menekült gyermekeknek. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektettünk a pszichoszociális segítségnyújtása: nyitottunk egy ingyenesen hívható zöld számot, ez a 06 80 630 179. Ukránul beszélő kollégáink is vannak, így szót tudnak érteni mindenkivel" - mondta el.

Jelenleg 65 családdal foglalkozik a központ:

ők tartják a kapcsolatot a központtal, a továbblépésben is segítséget kérnek tőlük - ezért is gondolta úgy a Katolikus Karitász, hogy több vidéki irodát is nyitnak majd, főként az ország olyan területein, ahol nagy számban vannak jelen menekültek.

"Ezzel is segíteni szeretnénk a letelepedésüket, beilleszkedésüket, vagy éppen problémáik megoldását. Ők nem hogy hosszabb távra, hanem akár örökre is Magyarországon akarnak letelepedni, nem kívánnak visszamenni már Ukrajnába.

Vannak természetesen olyanok is, akik azt az időszakot várják, amikor vége a háborúnak, a béke beköszönt és visszatérhetnek otthonaikba

- sajnos erre még kevés reményt látnak" - mondta Écsi Gábor. Számukra azt az időszakot szeretnék hasznosabbá tenni, míg nem mehetnek haza, miközben gyermekeik iskoláztatását is megoldják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×