eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke (j) fogadja Tom Van Griekent, a belgiumi Flamand Érdek párt elnökét (b) a Karmelita kolostorban 2022. május 20-án. Mellettük Gál Kinga, a Fidesz alelnöke és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Tom Van Grieken a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary konzervatív politikai fórum vendégeként érkezett Budapestre.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor másra bízta a válaszokat, de a szócsatáknak nem lesz vége

Ezentúl az Országgyűlésben ugyanúgy Orbán válaszol az ellenzék interpellációira és kérdéseire, mint eddig, azzal a különbséggel, hogy nem Orbán Viktor, hanem Orbán Balázs. A parlament ugyanis módosította az országgyűlési törvényt, és a miniszterelnök helyett annak politikai igazgatójára bízta ezt a feladatot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy Orbán Viktor nem áll szóba az ellenzékkel, hiszen a legnagyobb szócsatákra alkalmat adó parlamenti műfajt megtartotta magának.

Magyarországon sokáig a miniszterelnökön kívül csak a miniszterek és az államtitkárok számítottak politikai felső vezetőnek, de már a kormányfő politikai igazgatója is az. A politikai igazgató a miniszterelnök főtanácsadója, magyarázta Orbán Balázs korábban az InfoRádió Aréna című műsorában. „Nekem az a dolgom, hogy a miniszterelnök körül dolgozó tanácsadók munkáját koordináljam, illetőleg én magam is tanácsadói feladatokat látok el… ez a kormányzati szerkezet része, miniszterelnöki biztosként látom el ezt a feladatot” – fogalmazott.

A politikai igazgatónak most még nagyobb lett a mozgástere, hiszen egy új módosítás értelmében ezentúl

a miniszterelnök helyett a politikai igazgató is válaszolhat az országgyűlési képviselők interpellációira és kérdéseire.

Az interpelláció és a kérdés nagyon fontos parlamenti műfaj: a képviselők ezeket az Alaptörvényben is nevesített eszközöket alkalmazva közvetlenül fordulhatnak a kormány tagjaihoz vagy azok megbízottjaihoz, sőt, kérdés esetében az alapvető jogok biztosához, az Állami Számvevőszék elnökéhez, a legfőbb ügyészhez és a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez.

Interpelláció csak kormánytagokhoz lehet intézni, viszont a képviselőt megilleti a viszontválasz joga és az, hogy ne fogadja el a választ. Ez utóbbi esetben az Országgyűlésnek kell szavaznia arról, hogy elfogadja a választ, vagy nem. A miniszterelnök azonban megteheti, hogy „halaszthatatlan közfeladataira hivatkozva” egy miniszterre vagy egy államtitkárra bízza a választ. És Orbán Viktor általában él is ezzel a lehetőséggel. Az tehát, hogy mostantól a politikai igazgatója, Orbán Balázs is válaszolhat az interpellációkra és a kérdésekre, nem nagy változás, hiszen ő a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkáraként eddig is gyakran megtette.

Fontos kiemelni azonban, hogy

a törvénymódosítás az azonnali kérdésekre nem vonatkozik,

ha ő a címzett, azokra továbbra is a miniszterelnöknek kell válaszolnia, a házszabály szerint legkésőbb a képviselő személyes válaszadást kérő nyilatkozatát követő 3. soron következő azonnali kérdések órájában. Attól, tehát nem kell tartani, hogy az Országgyűlés élő közvetítését vagy az InfoRádió parlamenti tudósításait figyelemmel kísérő választópolgároknak a jövőben nélkülözniük kell a szócsatákat az ellenzék és Orbán Viktor között.

A 36 éves jogászi is politológus végzettségű Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese valamint parlamenti és stratégiai államtitkára 2021. augusztus 20-án lett Orbán Viktor politikai igazgatója, és 2020 óta ő a Matthias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×