eur:
386.19
usd:
362.5
bux:
56105.83
2023. szeptember 22. péntek Móric
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Várólisták: kemény feltételek árán juthatnak többletforráshoz a kórházak

Feladták a leckét azoknak a kórházi vezetőknek, akik részesedni akarnak a várólisták ledolgozására biztosított többletforrásból – írja a Népszava.

Mint emlékezetes, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemrég jelentette be, hogy 13,6 milliárd forint plusz pénzzel ösztönzi a kormány a járvány alatt várólistára szorult betegek mielőbbi ellátását. A később megjelent miniszteri utasítás szerint azonban az intézmények csak a Covid-betegek számára fenntartott, de ki nem használt kapacitásaikon kezdhetnek bele várólista-csökkentő programba – írja a Népszava.

Jelenleg a kórházi ágyak 20 százalékát kell még fenntartani a Covid-ellátásra. Ha azonban tartósan nem kerül beteg ezen helyek legalább felére, akkor a kisebb kórházak kérhetik a megyei irányító centrumoktól, hogy más célra használhassák ezeket a helyeket. Ha ez megvan, akkor elkezdhetik felvenni azokat az ellátásra várakozókat, akiknek rövid idejű ápolási idővel is megoldható a kezelésük. Ám az ő ellátásukat gyakorlatilag „külön részlegként” kell megszervezni – írja a lap.

Például a beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen vizsgálatokat térben és időben el kell különíteniük a normál napi betegellátástól. Magát a beavatkozást is csak külön telephelyen, de legalább leválasztható területen lehet csak végezni.

A programban dolgozó orvosok, szakdolgozók lehetőség szerint más ellátásban nem vehetnek részt, amíg várólistás betegről gondoskodnak.

És a többi között hetente két alkalommal PCR-teszten, és naponta a munkaidő kezdetén és végén gyorsteszten is át kell esniük, és az egészségügyi intézmény többi munkavállalójától elkülönítetten kell étkezniük is.

A Népszavának több városi kórház vezetője is „várólista-növelőnek” nevezte az utasítást.

Két független szakembergárdát kiállítani és elkülönített helyet biztosítani a feladatra szinte lehetetlen, de legalábbis kevés intézmény kiváltsága lehet

– mondták.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×