eur:
392.41
usd:
360.79
bux:
72405.76
2024. július 16. kedd Valter
Fábián Antal (j) és Pethő György nőgyógyász főorvosok eltávolítják egy beteg méhét a függelékekkel Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban. A mindössze egy centiméteres három metszési ponton keresztül bejuttatott eszközökkel végzett műtétet három monitoron követik nyomon. A nőgyógyászati osztályon végzett hasonló műtétek érdekessége, hogy egy olyan Ligasure nevű eszközt használnak, mely a beavatkozás során automatikusan a kiszárítja a szöveteket, lezárja az ereket, ezeket automatikusan jelzi, majd vág. Ennek köszönhetően a műtét ideje felére, esetenként harmadára csökken, varróanyag-felhasználás nincs, a gyulladás és nyirokpangás veszélye minimálisra csökken.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Várólisták: fontos bejelentéseket tett Kásler Miklós

Újabb kormányzati döntéssel próbálja az egészségügyi kormányzat csökkenteni a kórházi várólistákat. A tárcavezető érdeklődésünkre azt mondta: már a magán egészségügyi szolgáltatóknál is megjelent a várakozási idő egyes beavatkozásoknál.

Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett arra, hogy 2013-ban mintegy 70 ezer ember szerepelt a kórházi várólistákon. Ezt egy kormányzati beavatkozással 30 ezer alá szorították le 2019-re. Kásler Miklós szerint ezzel a magyar adat Európa első harmadába került. Állítása alapján a magyar betegek ezzel a svédekkel kerültek egy szintre ezen a téren.

A koronavírus-járvány azonban megint hatással volt a rendszerre.

A 26-28 ezres várakozási szám a járvány alatt Magyarországon jelentősen növekedett

– mondta a miniszter.

2020-ban Magyarországon

  • térdprotézisműtétre 146 napot,
  • csípőprotézis-műtétre 88 napot, míg
  • szürkehályog-műtétre 49 napot

kellett várni Kásler Miklós tájékoztatása szerint az OECD adatai alapján.

2021 novemberében az EMMI új javaslatot dolgozott ki a várólisták csökkentésére. A kormány most ezt fogadta el.

„13,6 milliárd forintot biztosítanak a 2019-es fölötti teljesítmények díjazására.

A 80 százaléka azon orvosok, ápolók, asszisztensek túlmunkáját kompenzálja, akik a várólista csökkentésében részt vettek” – mondta Kásler Miklós.

Úgy tudjuk, hogy már a magán egészségügyben is megjelentek a várólisták. Az emberi erőforrások minisztere erről is beszélt kérdésünkre.

„Így van, a várakozási idő, ha egyáltalán vezetik, a magánszektorban is megjelent” – erősítette meg az információt a miniszter.

Az állami szektorra vonatkozó döntés értelmében a kórházak idén év végéig csatlakozhatnak a kiemelt várólista csökkentési programhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Az ukrán haditengerészet bejelentette, az utolsó orosz járőrhajó is elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és „nagy valószínűséggel” más kikötőbe helyezik át. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korrektnek nevezte Orbán Viktor hó eleji látogatását, hangsúlyozva, hogy a két országnak erős, baráti viszonyt kell kialakítania. Donald Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjéül, aki korábban Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt, illetve szerinte Kijevnek területi engedményeket kellene tennie Oroszország felé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×