eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Fábián Antal (j) és Pethő György nőgyógyász főorvosok eltávolítják egy beteg méhét a függelékekkel Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban. A mindössze egy centiméteres három metszési ponton keresztül bejuttatott eszközökkel végzett műtétet három monitoron követik nyomon. A nőgyógyászati osztályon végzett hasonló műtétek érdekessége, hogy egy olyan Ligasure nevű eszközt használnak, mely a beavatkozás során automatikusan a kiszárítja a szöveteket, lezárja az ereket, ezeket automatikusan jelzi, majd vág. Ennek köszönhetően a műtét ideje felére, esetenként harmadára csökken, varróanyag-felhasználás nincs, a gyulladás és nyirokpangás veszélye minimálisra csökken.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Várólisták: fontos bejelentéseket tett Kásler Miklós

Újabb kormányzati döntéssel próbálja az egészségügyi kormányzat csökkenteni a kórházi várólistákat. A tárcavezető érdeklődésünkre azt mondta: már a magán egészségügyi szolgáltatóknál is megjelent a várakozási idő egyes beavatkozásoknál.

Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett arra, hogy 2013-ban mintegy 70 ezer ember szerepelt a kórházi várólistákon. Ezt egy kormányzati beavatkozással 30 ezer alá szorították le 2019-re. Kásler Miklós szerint ezzel a magyar adat Európa első harmadába került. Állítása alapján a magyar betegek ezzel a svédekkel kerültek egy szintre ezen a téren.

A koronavírus-járvány azonban megint hatással volt a rendszerre.

A 26-28 ezres várakozási szám a járvány alatt Magyarországon jelentősen növekedett

– mondta a miniszter.

2020-ban Magyarországon

  • térdprotézisműtétre 146 napot,
  • csípőprotézis-műtétre 88 napot, míg
  • szürkehályog-műtétre 49 napot

kellett várni Kásler Miklós tájékoztatása szerint az OECD adatai alapján.

2021 novemberében az EMMI új javaslatot dolgozott ki a várólisták csökkentésére. A kormány most ezt fogadta el.

„13,6 milliárd forintot biztosítanak a 2019-es fölötti teljesítmények díjazására.

A 80 százaléka azon orvosok, ápolók, asszisztensek túlmunkáját kompenzálja, akik a várólista csökkentésében részt vettek” – mondta Kásler Miklós.

Úgy tudjuk, hogy már a magán egészségügyben is megjelentek a várólisták. Az emberi erőforrások minisztere erről is beszélt kérdésünkre.

„Így van, a várakozási idő, ha egyáltalán vezetik, a magánszektorban is megjelent” – erősítette meg az információt a miniszter.

Az állami szektorra vonatkozó döntés értelmében a kórházak idén év végéig csatlakozhatnak a kiemelt várólista csökkentési programhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×