eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fábián Antal (j) és Pethő György nőgyógyász főorvosok eltávolítják egy beteg méhét a függelékekkel Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban. A mindössze egy centiméteres három metszési ponton keresztül bejuttatott eszközökkel végzett műtétet három monitoron követik nyomon. A nőgyógyászati osztályon végzett hasonló műtétek érdekessége, hogy egy olyan Ligasure nevű eszközt használnak, mely a beavatkozás során automatikusan a kiszárítja a szöveteket, lezárja az ereket, ezeket automatikusan jelzi, majd vág. Ennek köszönhetően a műtét ideje felére, esetenként harmadára csökken, varróanyag-felhasználás nincs, a gyulladás és nyirokpangás veszélye minimálisra csökken.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Várólisták: fontos bejelentéseket tett Kásler Miklós

Újabb kormányzati döntéssel próbálja az egészségügyi kormányzat csökkenteni a kórházi várólistákat. A tárcavezető érdeklődésünkre azt mondta: már a magán egészségügyi szolgáltatóknál is megjelent a várakozási idő egyes beavatkozásoknál.

Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett arra, hogy 2013-ban mintegy 70 ezer ember szerepelt a kórházi várólistákon. Ezt egy kormányzati beavatkozással 30 ezer alá szorították le 2019-re. Kásler Miklós szerint ezzel a magyar adat Európa első harmadába került. Állítása alapján a magyar betegek ezzel a svédekkel kerültek egy szintre ezen a téren.

A koronavírus-járvány azonban megint hatással volt a rendszerre.

A 26-28 ezres várakozási szám a járvány alatt Magyarországon jelentősen növekedett

– mondta a miniszter.

2020-ban Magyarországon

  • térdprotézisműtétre 146 napot,
  • csípőprotézis-műtétre 88 napot, míg
  • szürkehályog-műtétre 49 napot

kellett várni Kásler Miklós tájékoztatása szerint az OECD adatai alapján.

2021 novemberében az EMMI új javaslatot dolgozott ki a várólisták csökkentésére. A kormány most ezt fogadta el.

„13,6 milliárd forintot biztosítanak a 2019-es fölötti teljesítmények díjazására.

A 80 százaléka azon orvosok, ápolók, asszisztensek túlmunkáját kompenzálja, akik a várólista csökkentésében részt vettek” – mondta Kásler Miklós.

Úgy tudjuk, hogy már a magán egészségügyben is megjelentek a várólisták. Az emberi erőforrások minisztere erről is beszélt kérdésünkre.

„Így van, a várakozási idő, ha egyáltalán vezetik, a magánszektorban is megjelent” – erősítette meg az információt a miniszter.

Az állami szektorra vonatkozó döntés értelmében a kórházak idén év végéig csatlakozhatnak a kiemelt várólista csökkentési programhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×