eur:
368.02
usd:
342.47
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Turistákat szállító buszok sorakoznak a budai Várban, a Palota úton 2018. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Végképp a kukába dobták a Mészáros utcai buszparkoló ötletét

Nincs napirenden a Mészáros utcai buszparkoló ügye – erősítette meg az InfoRádiónak a budavári polgármester, miután korábban a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt írta, hogy nem támogatja a lakosság a parkoló kialakítását.

Nem lesz buszparkoló a Mészáros utcában, miután a lakosság nem támogatta ezt az elképzelést – hangsúlyozta V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere.

"A Mészáros utcai buszparkoló kérdése nincsen napirenden, de nem is került elő, nem is fog, ezt a fideszes országgyűlési képviselők kampányában próbálják előhozni, de nincs erről szó" – tette hozzá. A polgármester elismerte, hogy a kerületbe, elsősorban a budai Várba és a Gellérthegyre érkező napi 300 turistabusz túlzott terhelést jelent, és ennek a megoldására vetődött fel a Mészáros utcai buszparkoló ötlete, de a lakossági tiltakozás hatására ez végleg lekerült a napirendről.

A turistabuszok problémájának a megoldását azonban nem adják fel, folyamatosan zajlik az egyeztetés a buszos utaztatócégekkel, a Fővárosi Önkormányzattal, a BKK-val, a BKV-val, hogy olyan megoldásrendszert találjanak ki, amely lehetővé teszi, hogy minél kevesebb nagy méretű busz érkezzen a kerületbe.

Múlt héten a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a közösségi oldalán írt arról, hogy a Mészáros utcában nem támogatja a lakosság a parkoló kialakítását, ezért ott nem épülhet buszparkoló. Fürjes Balázs úgy látta, hogy a I. kerületi önkormányzat az itt élők megkérdezése nélkül fogott neki egy több mint félszáz autóbuszt befogadó parkoló tervezésének, amely megnövekedett forgalmat, zajt, szmogot és dugókat hozna a környéken élők közelébe.

Az államtitkár hangsúlyozta, azon fognak dolgozni, hogy a turistabuszok Budán és Pesten egyaránt a belvárosi látványosságoktól nagyobb távolságra, az eleve nagy és forgalmas közlekedési csomópontok mentén parkolhassanak, ahol a turisták könnyen átszállhatnak majd a városnéző céljáratokra, amelyek a nagy vonzerővel rendelkező budapesti látványosságokhoz szállítják őket.

A polgármester most kiemelte azt is, hogy jelenleg nincs napirenden más helyszín kijelölése, miközben fontos lenne, hogy csökkenjen a Várnegyed környezeti terhelése.

"Az I. kerület kifejezetten lakóövezetként beépített kerület, nálunk az egyetlen úgynevezett rozsdaövezet, tehát ipari fejlesztési övezet a Déli pályaudvar területe és ezen belül is ez a rész a Mészáros utca mentén. Nincsen helyette másik parkolóelképzelés a tarsolyunkban" – erősítette meg V. Naszályi Márta.

Még tavaly májusban a polgármester jelezte, hogy a helyi önkormányzat határozatlan időre felfüggeszti a Mészáros utcai buszparkoló előkészítési terveit. Korábban a lakosság petíciót indított annak érdekében, hogy ne a Mészáros utcában legyen a buszparkoló, hanem helyezzék inkább Déli pályaudvar egy másik, távolabbi területére. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői azzal érveltek, hogy a buszparkoló kialakítása növelné a légszennyezettséget, rontaná a környék lakóinak életminőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Infláció, népszámlálás, statisztika: élet a számok mögött – nagyinterjú Vukovich Gabriellával, a KSH leköszönő elnökével

Infláció, népszámlálás, statisztika: élet a számok mögött – nagyinterjú Vukovich Gabriellával, a KSH leköszönő elnökével

Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal leköszönő elnöke az infláció csökkenő tendenciáiról és népszámlálás már meglévő eredményeiről, azok alapján az elmúlt időszakban tapasztalt, a demográfiát, a települések népességét, az országrészek közötti eltéréseket mutató változásokról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, de szót ejtett a jövőbeni terveiről is.

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×