eur:
390.87
usd:
367.97
bux:
55148.82
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Pixabay

Fordulat az I. kerület turistabusz-parkolója ügyében

A Budavári Önkormányzat határozatlan időre felfüggeszti a Mészáros utcai buszparkolóval kapcsolatos előkészítési munkákat - közölte az I. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) azt írta: amikor a Mészáros utcai buszparkoló megvalósításáról döntöttek, az a cél vezérelte őket, hogy mentesítsék a budai Várat, a Gellérthegyet és a kerület egészét a koronavírus-járványt megelőző turistabuszkáosz alól.

Az elmúlt hónapban a kerületben megannyi lakossági és szakmai egyeztetést folytattak a projekttel kapcsolatban; számos valós aggodalmat és felvetést hallgattak meg és építettek be a tervezési folyamatba - jelezte a politikus. "Ugyanakkor több olyan támadással is szembesültünk, amelyek ezeket az aggályokat politikai célokra és félelemkeltésre használták fel" - tette hozzá.

A polgármester közölte, közben

a MÁV-val való hosszas egyeztetés és a testületi döntés után az általa aláírt szerződést a MÁV, ígéretei ellenére - nem ismert okokból - szerdáig nem írta alá.

"Mivel ekkora jelentőségű beruházást ilyen fokú bizonytalanságban nem lehet előkészíteni", V. Naszályi Márta szerdán visszakérte a tervezett buszparkoló területére vonatkozó bérleti szerződést a MÁV-tól. Egyúttal a buszparkoló előkészítési munkáit határozatlan időre felfüggesztették - fűzte hozzá.

V. Naszályi Márta szerint a buszparkolóval az egész kerület nyerne, és "nem csak az évi több száz milliós nagyságrendű - a kerületre fordítható - bevételt, amit a parkoló előzetes számításaink alapján termelne".

Facebook/Budavári Önkormányzat
Facebook/Budavári Önkormányzat

Évtizedek óta súlyos gondokat okoz a turistabuszok parkoltatásának problémája, és erre a szakértői elemzések szerint is az önkormányzat által támogatott elképzelés a jó megoldás - írta bejegyzésében, amely szerint a kerület ugyanakkor elkötelezett abban, hogy olyan megoldás szülessen, ami nem növeli a környék zaj- és légszennyezését, és bírja a kerület lakóinak támogatását.

Ezért a hatásvizsgálatok elkészülte előtt a területet nem veszik bérbe. A következő időszakban méréseket és vizsgálatokat végeznek, valamint folytatják az egyeztetéseket - fővárosi szinten is - a turistabuszhelyzet javítása érdekében - közölte V. Naszályi Márta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×