INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

fekete párduc

hanga zoltán

életveszély

Újabb részletek az Alföldön kóborló fekete párducról

Infostart

Az afrikai ragadozó nem bírja a mínuszokat, és mivel feltehetően életében nem vadászott, a táplálékszerzés is komoly gondot jelenthet számára.

Mint arról az Infostart is beszámolt, pár nappal ezelőtt Kiskunhalas határában egy biztonsági kamera rögzített jókora macskafélét, a rendőrség pedig szerdán közölte, hogy az elsődleges szakértői vélemények szerint egy fekete párducról van szó. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa az InfoRádióban arról is beszélt, hogy ha valóban párducról van szó, akkor egy veszélyes állat van az Alföldön, amelynek altatólövedékkel az ártalmatlanná tétele sem lesz egyszerű és veszélytelen feladat.

Kollégája, Hanga Zoltán, a budapesti állatkert szóvivője további részleteket osztott meg a 24.hu-nak. Így például azt, hogy akkreditált magyar állatkertből nem hiányzik fekete párduc, a hazai szabályozás pedig magánszemélyek számára tiltja a tartását, mert a „különösen veszélyes állatfajok” közé sorolják a fajt.

A párduc vagy leopárd rendszerint lesből támadó, rendkívül erős és sikeres ragadozó, csakhogy a Kiskunhalason feltűnt állat számára életveszélyes a magyar „vadon”. Vélhetően megszökött valahonnan, eddig emberek nevelték, táplálták, meleg helyet biztosítottak számára, de a decemberi hideget ezek az állatok nem bírják, és mivel feltehetően életében nem vadászott, a táplálékszerzés is komoly gondot jelenthet számára a szóvivő szerint.

„Még a víz megszerzése is problémás lehet, a Bükkben befogott szervál az éhezésen túl valószínűleg inni sem tudott, kicsit úgy tűnt, mintha ki lenne száradva, és nagy lelkesedéssel fogadta az ivóvizet, amikor hozzánk került” – emelte ki Hanga Zoltán.

A párduc nem tekinti az embert zsákmánynak, a háziállatokat, például a kutyákat és a macskákat igen, ezért az érintett körzetben fokozottan vigyázni kell az állatokra, de minden vadállat, így a párduc is jellemzően akkor támad emberre, ha fenyegetve érzi magát, amit agresszióval próbál elhárítani.

"Ezért bárki összefutna vele, semmi esetre ne közelítsen, hanem szép nyugodtan sétáljon az ellenkező irányba. A gyakorlatban ez egész jól kivitelezhető, hiszen rendkívül jól rejtőzködő ragadozóról van szó. Erdőben, bozótos területen esélyünk nincs meglátni, ez csak széles, nyílt terepen lehetséges. Fontos azonban kiemelni: fogságban nevelt egyedről van szó, tompulhatott benne az emberektől való óvakodás, ami vad társait jellemzi" – mondta a szóvivő.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018