eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb részletek az Alföldön kóborló fekete párducról

Az afrikai ragadozó nem bírja a mínuszokat, és mivel feltehetően életében nem vadászott, a táplálékszerzés is komoly gondot jelenthet számára.

Mint arról az Infostart is beszámolt, pár nappal ezelőtt Kiskunhalas határában egy biztonsági kamera rögzített jókora macskafélét, a rendőrség pedig szerdán közölte, hogy az elsődleges szakértői vélemények szerint egy fekete párducról van szó. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa az InfoRádióban arról is beszélt, hogy ha valóban párducról van szó, akkor egy veszélyes állat van az Alföldön, amelynek altatólövedékkel az ártalmatlanná tétele sem lesz egyszerű és veszélytelen feladat.

Kollégája, Hanga Zoltán, a budapesti állatkert szóvivője további részleteket osztott meg a 24.hu-nak. Így például azt, hogy akkreditált magyar állatkertből nem hiányzik fekete párduc, a hazai szabályozás pedig magánszemélyek számára tiltja a tartását, mert a „különösen veszélyes állatfajok” közé sorolják a fajt.

A párduc vagy leopárd rendszerint lesből támadó, rendkívül erős és sikeres ragadozó, csakhogy a Kiskunhalason feltűnt állat számára életveszélyes a magyar „vadon”. Vélhetően megszökött valahonnan, eddig emberek nevelték, táplálták, meleg helyet biztosítottak számára, de a decemberi hideget ezek az állatok nem bírják, és mivel feltehetően életében nem vadászott, a táplálékszerzés is komoly gondot jelenthet számára a szóvivő szerint.

„Még a víz megszerzése is problémás lehet, a Bükkben befogott szervál az éhezésen túl valószínűleg inni sem tudott, kicsit úgy tűnt, mintha ki lenne száradva, és nagy lelkesedéssel fogadta az ivóvizet, amikor hozzánk került” – emelte ki Hanga Zoltán.

A párduc nem tekinti az embert zsákmánynak, a háziállatokat, például a kutyákat és a macskákat igen, ezért az érintett körzetben fokozottan vigyázni kell az állatokra, de minden vadállat, így a párduc is jellemzően akkor támad emberre, ha fenyegetve érzi magát, amit agresszióval próbál elhárítani.

"Ezért bárki összefutna vele, semmi esetre ne közelítsen, hanem szép nyugodtan sétáljon az ellenkező irányba. A gyakorlatban ez egész jól kivitelezhető, hiszen rendkívül jól rejtőzködő ragadozóról van szó. Erdőben, bozótos területen esélyünk nincs meglátni, ez csak széles, nyílt terepen lehetséges. Fontos azonban kiemelni: fogságban nevelt egyedről van szó, tompulhatott benne az emberektől való óvakodás, ami vad társait jellemzi" – mondta a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×