eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nagyteljesítményű szivattyúval emelik át a vizet a csatornába a Szolnok-Millér Szivattyútelepen 2021. október 5-én. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a 12 területi vízügyi igazgatóság országos védelmi gyakorlatán az árvízvédelem és vízkárelhárítás legfontosabb technikáit mutatták be.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

40 éve nem nem tartottak hasonló gyakorlatot Magyarországon – galéria

A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban tapasztalhatók szélsőséges időjárási jelenségek, erre is felkészültek az Országos Vízügyi Főigazgatóság csapatai a szervezet gyakorlatán Szolnok mellett.

Évtizedek óta nem volt ilyen fontos gyakorlata az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársainak, amellyel a legveszélyesebb helyzetekre is fel tudnak készülni – mondta érdeklődésünkre a főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella úgy fogalmazott, „a vízügyi ágazatnak 40 év elteltével nyílt ismét lehetősége egy komplex, az árvízi védekezés és a vízkárelhárítás minden fontos szegmensére kiterjedő országos gyakorlat megvalósítására”.

Hozzátette: a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban tapasztalhatók szélsőséges időjárási jelenségek, köztük például villámárvizek, amelyek azt kívánják meg, hogy a vízügyi szakemberek tudatosan és tökéletes szakmai felkészültséggel nézzenek szembe ezekkel.

Az eseménynek otthont adó Szolnok-Milléri Szivattyútelep és a nemrégiben felépült új létesítmények módot kínáltak arra, hogy a vízügyes szakemberek valósághű körülmények között ismételjék át, fejlesszék és gyakorolják az árvízi védekezés feladatait, köztük például a nyúlgátak vagy bordás megtámasztások megépítését, a buzgárok „elfogását”, szivattyúzást és a töltésrézsűk bevédését – sorolta Siklós Gabriella. De ideiglenes vízmércéket is állítottak, ami egy árvizes helyzetben sokkalta nehezebb feladata, mint azt az ember elképzelni – jegyezte meg a szóvivő.

A szakember végezetül arra is kitért, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság csapatainak lassan egy évtizede nem kellett komoly vészhelyzetet elhárítaniuk, és bíznak abban, hogy a közeljövőben sem lesznek ilyen feladataik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×