eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Most dönt a kormány, jönnek az újabb enyhítések

Már pünkösdkor elérheti a legalább egyszer beoltottak száma az ötmilliót, ezért szerdai ülésén újabb lazításokról dönt a kormány.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány utáni lazítások következő fokozata ötmillió beoltottnál jöhet, és ezt az időpontot május végére tette. Jelenleg már csaknem 4,8 millió ember kapta meg legalább az első oltását, így hamarosan jöhetnek az újabb enyhítések. Már csak azért is, mert vasárnapig vélhetően beadják a most felszabadított 199 ezer Pfizer-vakcinát is.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője is úgy fogalmazott az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, hogy "a kormány most tárgyalja, hogy ötmillió beoltott után mely korlátozásokat lehet még feloldani".

Egy korlátozást mindenképpen felold a kormány május 28-tól, akkor is, ha mégsem lenne meg addig az ötmillió beoltott: szabadon tarthatók lesznek ismét lakodalmak, amelyeken védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők is részt vehetnek – ezt még múlt csütörtökön jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lapinformációk szerint rövidesen megszűnhet az ingyenes parkolás, amely ellen már a kormánypárti polgármesterek is tiltakoznak, és a megnövekedett autósforgalom mellett szinte lehetetlenné teszi a parkolást a belvárosokban.

A másik megszűnő kötelezettség lehet az állandó közterületi maszkviselés is, a szabályok felülvizsgálatának a lehetőségét megerősítette a Kormányzati Tájékoztatási Központ is.

Orbán Viktor pénteken azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy ötmillió beoltottnál az esküvőkre, nagyobb rendezvényekre, kijárási tilalomra vonatkozó korlátozásokat oldhatja fel a kormány, de az biztos, hogy a tömegrendezvényekhez védettségi igazolvány kell augusztusig. Ezt a korlátozást 6 milliós átoltottságnál lehet feloldani.

Az már egy kormányrendeletből kiderült, hogy május 25-től meg lehet tartani az iskolai ballagásokat, ahol nem mindenkinek kötelező a maszkviselés, és nem védett meghívottak is részt vehetnek az eseményen, de csak nyitott térben.

Szintén sokakat érintő kérdés a hitelmoratórium sorsa, már kiszivárgott, hogy megegyezés született az augusztus végéig történő meghosszabbításról a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség között, de később ezt a felek cáfolták. Erről azonban nem kell már most dönteni, mert a jelenlegi törlesztési moratórium még június végéig érvényben van.

Szlávik János infektológus főorvos is arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy ötmillió beoltottnál már jelentősebb lazításokra van lehetőség, és már látszik az is, hogy előbb-utóbb vége lesz az állandó maszkhasználatnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×