eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: az ellenzék jelenti a legnagyobb veszélyt a védekezésre

Az ellenzék azonnali kérdéseire válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén.

Jakab Péter (Jobbik) szerint Orbán Viktor elszúrta a válságkezelést. Bár a miniszterelnök azt ígérte, a védekezés sikerét a megmentett emberéletekben méri és vállalja a felelősséget, Magyarország lakosságarányosan világelső a halálozásban, és sokaknak nincs állása a járvány miatt - közölte.

Úgy látja, a kormányfő mindig másra mutogat, mindenkit hibásnak tart, csak magát nem, pedig ő irányítja az országot, és minden szükséges eszköze megvan.

Orbán Viktor válaszában ismertette a legutóbbi járványadatokat, és azt mondta: a beoltottak száma több mint 3,6 millió, míg két oltást több mint 1,6 millió ember kapott. Remélhetőleg május elejére elérjük a 4,5 millió beoltottat, míg június elejére a 7,7 milliót - tette hozzá.

Megjegyezte: a halál komoly dolog, kellő komolysággal kell róla beszélni, de a Jobbik frakcióvezetője faragatlan és nyegle módon teszi ezt.

Hangsúlyozta:

az országot újraindítják, mert az életet is tisztelni kell.

Jakab Péter válaszában közölte: Orbán Viktor megbukott, ezért egy piros lapot mutatott fel neki, amiért a házelnök figyelmeztette.

A miniszterelnök azt mondta: a halálozások számát, arányát illetően elérhető az uniós adatszolgáltatás, és abból az látható, hogy Magyarország az EU-átlag alatt van.

Kijelentette: az ellenzék igazságtalanul támadja az egészségügyet, de a nemzeti oldal pártjai az egészségügyi dolgozók mögött állnak és támogatják őket. Az ellenzék oltásellenes, mert lebeszéli az embereket az oltás felvételéről, és ezért viselnie kell a felelősséget - fűzte hozzá.

MSZP: miért nem az emberekre költik a pénzt?

Szakács László (MSZP) azt kérdezte, miért nem az emberekre költi a pénzt a kormány, hiszen a gazdasági mentőcsomagnak csak az egyharmadát fordította az emberekre. Kedden szavaznak arról a programról, amelyben "a közvagyon elveszíti közvagyon jellegét", és gombamód nőnek az alapítványok, amelyekbe teszik a közvagyont - vélte.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában ismertette a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit. Kétszer adtak bértámogatást a járvány idején, beruházási támogatást nyújtottak a vállalkozásoknak, a kisvállalkozóknak kamatmentes gyorskölcsönt adnak, felére csökkentették az iparűzési adót, eltörölték a teraszdíjakat - sorolta. Hozzátette:

amit lehetett, azt a magyar kormány megtette.

Szakács László szerint a kormány kiszervezi a közvagyont a közösből. Felvetette, hogy miért kell kuratóriumokra bízni a közvagyont, miért nem bízik a miniszterelnök a saját kormányában.

A kormányfő kijelentette: a képviselőnek egyszer volt már lehetősége részt venni válságkezelésben, és akkor megszavazta a 13. havi bér és nyugdíj elvételét, a gyes időtartamának csökkentését, támogatta a fizetős egészségügyet, az ingatlandót, a tandíjat, az áfaemelést és az IMF-hitelfelvételt is. Az akkori kormány a válság idején nem adott, csak elvett - fogalmazott.

DK: nincs mit ünnepelni

Vadai Ágnes (DK) is arról beszélt, hogy lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben, ezért nincs mit ünnepelni. A miniszterelnök tette politikai verseny tárgyává a halottak számát, amikor azt mondta, hogy a védekezés sikerét a megmentettek életében lehet mérni - közölte.

Orbán Viktor úgy válaszolt, a válság kezdete óta minden napot azzal töltöttek, hogy a magyarok életét megmentsék, a kórházak működjenek, legyen vakcina és be tudják oltani az embereket. Az átoltottság arányából látható, hogy Magyarország ezzel a feladattal jól birkózott meg - értékelt.

Megjegyezte: közben meg kellett küzdeniük az ellenzékkel is, amely folyton akadályozta a védekezést. Elismeréssel tartozunk az egészségügyben dolgozóknak, nem vádaskodással - fűzte hozzá.

Vadai Ágnes erre kijelentette: nem lehet bízni a miniszterelnökben, és a magyarok többsége már nem hisz neki. Azt kérte a kormányfőtől, hogy adja meg a tiszteletet az embereknek és a halottaknak is.

Orbán Viktor közölte: sokkal jobban haladnának a védekezéssel, ha az ellenzék nem lenne oltásellenes, de ellenzéki képviselők határozatot nyújtottak be a kínai és orosz vakcinák ellen.

LMP: hajlandó Orbán Viktor megakadályozni a nemzeti vagyon lenyúlását?

Schmuck Erzsébet (LMP) elmondta, a kormány azt tervezi, hogy ingyen játssza át vagyonkezelő alapítványoknak a nemzet még megmaradt vagyonát, legalább ezermillárd forintot. Ráadásul - folytatta - , 2022-től az alapítványok megkapják az alapítói jogokat is és onnantól kezdve az államnak semmilyen beleszólása nem lesz az átadott értékek sorsába.

Kitért a Jövő Nemzedék Földje Alapítványra, amelynek révén szerinte nemcsak a földeket, erdőket akarják "eltulajdonítani", hanem a hagyományos lófajtákat is ki akarják sajátítani. Hajlandó megakadályozni a nemzeti vagyon lenyúlását? - kérdezte.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában felidézte azt, hogy a mezőhegyesi ménesbirtokot - amely a Jövő Nemzedék Földje Alapítványhoz kerül - az LMP szövetségesei adták el, a mostani kormány vásárolta vissza. Hozzátette: szintén az LMP szövetségesei, a volt kommunisták akarták, hogy jogi személyek is földet szerezhessenek, amit a Fidesz-KDNP akadályozott meg, így most sem kerülhetnek alapítványi tulajdonba a földek.

Schmuck Erzsébet válaszában durva dolognak nevezte, hogy kétharmados többséggel szavaznak majd az alapítványokról. Az pedig elfogadhatatlan, hogy az alapítói jogokat megkapja a kuratórium, amelyet Fidesz-katonákkal ültetnek tele. Az alapítványok bármit csinálhatnak a vagyonnal, bagóért eladhatják; ez az emberek meglopása - hangoztatta.

A ménesbirtokra kitérve közölte, ha valaki privatizálja a birtokot, azért befolyik valamennyi pénz az államkasszába. Önök nem privatizálják, hanem ingyen odaadják egy alapítványnak, ez szégyen - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a kormány nem adja magántulajdonba az állami egyetemeket, az alapítványok vagyona pedig csak közcélra, oktatási tevékenységre fordítható.

Beszélt arról is, hogy a 2010-es választási győzelem után az volt az első dolga, hogy elment Moszkvába, mert az LMP szövetségesei "kijátszották" a Mol 25 százalékos tulajdonrészét egy orosz cégnek, azt kellett visszaszerezni. Ezt a vagyont most nem privatizálják, hanem beteszik a magyar egyetemekbe. Ez így van jól - tette hozzá.

Párbeszéd: ki vállalja a halálozásokért a felelősséget?

Szabó Tímea (Párbeszéd) közölte, Magyarországon 26 ezren haltak meg a koronavírus miatt, ez lakosságarányosan a legmagasabb szám a világon. Felidézte, hogy a miniszterelnök szeptemberben azt ígérte, hogy aki megbetegszik azt meggyógyítják, ha pedig mégsem, a kormány vállalja a felelősséget.

Az ellenzéki politikus szerint szoros összefüggés van a magas halálozás és aközött, hogy a kormány az elmúlt 10 évben lepusztította az egészségügyet. Ki vállalja a felelősséget azért, hogy Magyarország a legrosszabbul teljesített a világon? A miniszterelnök vagy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere? - kérdezte.

Orbán Viktor miniszterelnök közölte, a baloldali képviselők nem mondanak igazat. Az uniós nyilvántartások pontosan feltárják, mi a helyzet - tette hozzá.

Kifejtette, az országok különböző elvek szerint vezetik a nyilvántartásokat. Magyarországon mindenkit a koronavírus miatt elhunytnak tekintenek, aki halála pillanatában fertőzött volt - magyarázta. Elmondta, a többi ország csak azokat sorolja a koronavírus miatt elhunytak közé, akik a Covid-fertőzés miatt haltak meg.

Ezt a különbséget küszöböli ki az EU nyilvántartása - mondta. Szerinte

Magyarország az európai összevetésben "a középmezőnynél hátulról - a legjobb pozíciótól számítva - a kilencedik helyen található".

Szabó Tímea viszonválaszában közölte, a miniszterelnök hazudik, és nem hajlandó elismerni, hogy semmi mással nem foglalkozott az elmúlt egy évben, mint a lopással, az emberek megvezetésével és az ellenzék elleni hergeléssel.

Szólt arról is, hogy annál nagyobb álhírgyártás nincs, minthogy a kormány meghamisította a vakcinák hatékonyságáról szóló tanulmányt. Karikó Katalin mondta azt, hogy önök hazudnak - hangoztatta.

Orbán Viktor elmondta, a kormány minden erejét megfeszítve azért dolgozik, hogy legyen elegendő vakcina és azt eljuttassák oda, ahol azokat be tudják adni az embereknek. Háborús időket leszámítva ilyen logisztikai műveletet egy országban szinte soha nem kell végezni - jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint a halál ellen, a fertőzés ellen csak az oltás segít - közölte oltásellenességgel vádolva az ellenzéket.

Jobbik: rémtörténet a tao-pénzek felhasználása

Steinmetz Ádám (Jobbik) a tao-pénzek felhasználását nem sikertörténetnek, hanem rémtörténetnek nevezte. Úgy fogalmazott: márciusban a hazai rendezésű Európa-bajnokságon az U21-es válogatott leszerepelt, pedig az elmúlt tíz évben több száz milliárd forintot költöttek arra Magyarországon, hogy a fiatalokat megtanítsák focizni. Azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy elégedett a labdarúgóklubok utánpótlás-nevelő teljesítményével?

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában hangsúlyozta: egyetlen sportág esetében sem a képviselők vagy a kormány viselnek felelősséget, a magyar sport szervezésének ugyanis alapelve, hogy a sportágak szakmai kérdéseiért a szakszövetségek felelősek.

Kiemelte: a kormány minden sportágnak segítséget nyújt, nyolc éve tizenhat szövetséggel kötöttek sportágfejlesztési megállapodást, és az a céljuk, hogy az utánpótlás minél több fiatal magyar számára biztosítson kulturált sportolási lehetőségeket.

Steinmetz Ádám félőnek nevezte, ha nem változtat a kormány a rendszeren, és nem vonják vissza azokat, akik a sportolókban nem a tehetséget, hanem a pénzszerzési lehetőséget látják, összeomlik a magyar sport.

Orbán Viktor szerint a kormánynak a sportágak támogatását elsősorban nem a klubokon hanem a szakszövetségeken keresztül kell biztosítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×