eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Népliget és Nagyvárad tér metróállomások közötti vágányok építési munkálatai az M3-as metró felújítás alatt álló déli szakaszán 2020. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Lélegzetelállító a 3-as metró „tüdeje”

A metró állomásain az utasokat kiszolgáló hálózat mintegy ötször annyi levegőt mozgat meg, mint egy hasonló méretű irodaházé, és pillanatok alatt reagál tűz esetén.

A M3-as metró felújításáról rendszeresen beszámoló magyarepitok.hu most a szellőzőrendszer vizsgálta meg, Ez a belvárosban eseteként 20 méternél mélyebben található állomásokat szolgálja ki. A fejlesztés részleteiről Kocsis Zsolt installációs főmérnök árult el részleteket.

E szerint a metró állomásait két szellőzőrendszer szolgálja ki:

  • Egyrészt az üzemi szellőzőrendszer, amely a működtető személyzet munkáját teszi lehetővé. Gépházakat, diszpécserrendszereket látnak el ezzel a külön kiépített hálózattal, mely klímakontrollra is alkalmas.
  • Másrészt a nagytömegű hétköznapi légmozgást, illetve a tűzesetek, vagy más biztonsági okokból szükséges alkalmak idején menekülési időt biztosító főszellőzőrendszer, mely az állomásokat és a menekítés során is használt mozgólépcsőket egyaránt ellátja levegővel.

Utóbbi állomásonként két, óránként és darabonként 140–180 ezer köbméternyi levegőt megmozgató ventilátorból és több, egyenként 20 ezer köbméternyi levegőt terelő JET ventilátorból áll. Összesen a megmozgatott levegő volumenre közel ötször annyi, mint egy azonos méretű irodaháznál. A főszellőző természetesen arra is alkalmas, hogy a természetes légmozgás irányát megfordítsa, valamint a füstöt és hőt is kivezesse az állomásokról.

A lap arra is kitér, hogy míg korábban, a rendszerváltás előtti szabványok szerint kialakított állomások szellőzőrendszerei nem a menekülési idő biztosítására voltak kiépítve, azonban most a meglévő aknák és szellőzőnyílások felhasználásával meg tudják oldani, hogy a légellátás súlyos tűzesetek előfordulásakor is biztonságban legyen. Modern, nagy teljesítményű gépeket építenek be és minden tekintetben felülvizsgálták a rendszert, hogy a leghatékonyabb megoldásokkal készülhessen el.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×