eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A megújult kecskeméti légi bázisra Pápáról visszaérkező Gripen vadászrepülőgépek 2019. december 17-én. A kecskeméti bázist a NATO biztonsági beruházási programja keretében, valamint a Modern városok program részeként vegyes - katonai és polgári - használatú repülőtérré fejlesztették. A fél évig tartó felújítás alatt a Magyar Légierő 12 Gripenje Pápán állomásozott.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Megvan a jóváhagyás: vehetünk Amerikától új légvédelmi rakétákat

A legmodernebb légvédelmi rakétarendszer beszerzésére kapott elvi jóváhagyást Magyarország az USA külügyminisztériumától.

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma hatvan darab AIM-120C-7 / C-8 AMRAAM-ER – megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakéta –, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását hagyta jóvá a Magyarország számára 230 millió dolláros becsült költséggel – írta a Magyar Nemzet a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség, a DSCA honlapjára péntek este felkerült közlemény alapján. Az AMRAAM-ER új fejlesztés, a korábbi változathoz képest nagyobb és erősebb hajtóművet, kifinomultabb irányítást kapott,

elsősorban repülőgépek, robotrepülőgépek és helikopterek elleni harcra alkalmas.

Az engedély megadása újabb lépés afelé, hogy a Magyar Honvédség meglévő, még szovjet eredetű, Lengyelországgal közösen hazánkban korszerűsített, üzemideje vége felé járó közepes hatótávolságú légvédelmi eszközök, a KUB-rendszer lecserélése esetén az amerikai NASMAS rendszert válassza.

Az esetleges fegyvereladásról értesítették az USA Kongresszusát is. A DSCA közleményében felhívja a figyelmet arra is, a beszerzés még csak elvi lehetőség, a lehetséges értékesítésről szóló értesítést törvény írja elő, és nem jelenti azt, hogy az eladást befejezték.

A dokumentum szerint a javasolt ügylet javítja Magyarország védelmi képességét, elősegíti az úgynevezett NASAMS légvédelmi rendszer megvásárlását. Amennyiben létrejön az üzlet, akkor a szerződést az arizonai Tusconban működő hadiipari vállalat, a Raytheon Missile Systems, a rakéták gyártójának kell teljesítenie. Az USA Külügyminisztériuma által javasolt eladás végrehajtásához nincs szükség további amerikai kormányzati és vállalati képviselők bevonására.

Magyarországnak nem ez az első hasonló jellegű beszerzése. 2019-ben hasonló engedélyt kapott az ország, hogy a NASMAS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer esetleges Magyarországi rendszeresítése kapcsán 180 darab, AIM-120C-7-es légvédelmi rakétát, a most megnevezett eszközök rövidebb hatótávolságú változatának értékesítését hagyták jóvá mintegy 500 millió dollár értékben. A fegyverrendszer rakétája nem ismeretlen Magyarországon, a JAS-39 Gripen harcászati vadászbombázók közepes hatótávolságú légiharc fegyverzetét is az AIM-120 egy korábbi, C-5 változatú rakéták adják.

A még szovjet rendszerű légvédelmi rendszer lecserélése is szerepel a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×