eur:
394.3
usd:
370.43
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete közelében az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

SZFE: rendőrségi ügy lett abból, hogy nem engedték be a kancellárt

Rendőrségi feljelentés lett abból, hogy a Színművészeti Egyetem hallgatói nem engedték be az intézménybe Szarka Gábor kancellárt. Az egyetem vezetése azt közölte: nem tudják ki volt a feljelentő.

Két hete hiába próbált bejutni Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja az intézmény Vas utcai épületébe, az egyetemet elfoglaló diákok nem engedték be.

Emiatt három magánszemély feljelentést tett személyi szabadság megsértése és más bűncselekmények gyanúja miatt – közölte a BRFK a 24.hu megkeresésére. A Budapesti Rendőr-főkapitányság mindhárom esetben feljelentéskiegészítést rendelt el. Egy magánszemély további másik négy esetben is bejelentést tett gyülekezési joggal való visszaélés miatt, a rendőrség ezeket szabálysértési feljelentésként értékelte. A négy feljelentésből kettőt elutasítottak, kettő elbírálása folyamatban van.

„Nyilvánvalóan, akik az egyetem rendjével kapcsolatos, mondjuk úgy, fegyelemsértéseket, vagy etikai vétséget követnek el, annak megvan a rendje és módja, hogy hogyan kell kivizsgálni” – Szarka Gábor kancellár ezt egy hete mondta az InfoRádiónak.

Az egyetem vezetése korábban azt ajánlotta az intézményt elfoglaló diákoknak, hogy ha október 7-ig befejezik az épületek blokádját, nem tesznek semmilyen lépést a tiltakozások szervezői és résztvevői ellen. Szarka Gábor azonban az ajánlat elutasítása után sem mondta meg milyen lépésekre gondoltak.

„Én azt kértem az üzemeltetéstől, hogy ezt a helyzetet szüntessék meg. Tehát vegyék vissza az épület fölötti üzemeltetési irányítást, és készítsenek feljegyzéseket arról, hogy mi történik odabenn.

Ha a mai naptól kezdve nem történik az üzemeltetést és az intézmény működését veszélyeztető történés, akkor még mindig azt mondom, hogy nem föltétlenül kell semmilyen lépést, retorziót tenni.”

Az egyetem vezetésének közleménye szerint azonban nem ők kezdeményezték a rendőrségi ügyet. Azt írták: a feljelentő kiléte, illetve feljelentésének tartalma számukra nem ismert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×