INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

szfe

demonstráció

itm

Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete közelében az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

SZFE: színészóriások támogatásával a minisztériumnál demonstráltak a hallgatók

Infostart

Hétfőn reggel a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé szerveztek demonstrációt, ahol támogató levelekből olvastak fel ismert színészek.

Ezekben többször is megemlítették, hogy állítsák vissza a szenátus jogköreit és az egyetem teljes körű autóimáját. Felolvasták – többek között – azt a levelet, amiben világhírű színészek, mint Cate Blanchett illetve Helen Mirren szállt síkra az egyetem autonómiájáért, valamit egyéb színházi és művészeti testületek, hazai egyetemek, szakszervetek üzeneteit – tudósított a 24.hu.

Pintér Béla a kaposvári színészképzés szolidáris hallgatóinak nevét, Csákányi Eszter pedig Tarr Béla nyílt levelét ismertette. A felszólaló színészek a sok közéleti személyiség üzenete mellett magánemberek leveleit is felolvasták. A sort Mácsai Pál zárta, aki Schein Gábornak az SZFE diákjainak és tanárainak tiszteletére írott versét olvasta fel. A minisztérium előtti utcaszakaszt teljesen megtöltő közönség a végén vastapssal díjazta a színészek több mint kétórás előadását.

A demonstráció szervezői az esemény zárultával jelezték, hogy október 23-án, a Műegyetem előtti tüntetésen találkoznak legközelebb.

Honnan hová

Mint arról az Infostart is beszámolt, miután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai alkotmányjogi panaszt nyújtottak be péntek reggel az Alkotmánybíróságoz, a kancellár az intézmény épületeinek kiürítéséről döntött. Szarka Gábor később jelezte, nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előre hozásáról van szó.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elutasították az épületek kiürítésére irányuló rendelkezést, és a tanév rendjének módosítását sem fogadták el. Az SZFE vezetése – reagálandó – közleményt adott ki vasárnap, az ebben lévők többek között megerősítik, hogy hivatalosan elkezdődött az őszi szünet az intézményben. Hozzátéve: „Aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét.”

Délután válaszul támogató kiállást rendeztek az intézmény Vas utcai épületénél, az itt összegyűltek a szervezők biztosítása mellett körbevették az épületet.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

SZFE tüntetés művészekkel
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018