eur:
395.08
usd:
371.68
bux:
66203.59
2024. április 16. kedd Csongor
Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete közelében az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

SZFE: színészóriások támogatásával a minisztériumnál demonstráltak a hallgatók

Hétfőn reggel a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé szerveztek demonstrációt, ahol támogató levelekből olvastak fel ismert színészek.

Ezekben többször is megemlítették, hogy állítsák vissza a szenátus jogköreit és az egyetem teljes körű autóimáját. Felolvasták – többek között – azt a levelet, amiben világhírű színészek, mint Cate Blanchett illetve Helen Mirren szállt síkra az egyetem autonómiájáért, valamit egyéb színházi és művészeti testületek, hazai egyetemek, szakszervetek üzeneteit – tudósított a 24.hu.

Pintér Béla a kaposvári színészképzés szolidáris hallgatóinak nevét, Csákányi Eszter pedig Tarr Béla nyílt levelét ismertette. A felszólaló színészek a sok közéleti személyiség üzenete mellett magánemberek leveleit is felolvasták. A sort Mácsai Pál zárta, aki Schein Gábornak az SZFE diákjainak és tanárainak tiszteletére írott versét olvasta fel. A minisztérium előtti utcaszakaszt teljesen megtöltő közönség a végén vastapssal díjazta a színészek több mint kétórás előadását.

A demonstráció szervezői az esemény zárultával jelezték, hogy október 23-án, a Műegyetem előtti tüntetésen találkoznak legközelebb.

Honnan hová

Mint arról az Infostart is beszámolt, miután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai alkotmányjogi panaszt nyújtottak be péntek reggel az Alkotmánybíróságoz, a kancellár az intézmény épületeinek kiürítéséről döntött. Szarka Gábor később jelezte, nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előre hozásáról van szó.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elutasították az épületek kiürítésére irányuló rendelkezést, és a tanév rendjének módosítását sem fogadták el. Az SZFE vezetése – reagálandó – közleményt adott ki vasárnap, az ebben lévők többek között megerősítik, hogy hivatalosan elkezdődött az őszi szünet az intézményben. Hozzátéve: „Aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét.”

Délután válaszul támogató kiállást rendeztek az intézmény Vas utcai épületénél, az itt összegyűltek a szervezők biztosítása mellett körbevették az épületet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×