eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: BvOP

Ez a cselekvési rend, ha koronavírus-gyanúsnak érezzük magunkat

A "nulladik", amit tennünk kell, hogy akár otthon is különítsük el magunkat - még családtagjainktól is, amennyire lehet. Békássy Szabolcs háziorvosi kollegiális szakmai vezető mondta el a továbbiakat az InfoRádióban.

Ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, ne személyesen, hanem telefonon keresse fel háziorvosát – figyelmeztet Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális szakmai vezető.

"A korábbi eljárásrendhez hasonlóan arra kérjük a kedves betegeket, hogy mielőtt orvoshoz mennének, előtte

telefonáljanak, konzultáljanak háziorvosukkal, kezelőorvosukkal, akit felkeresni szándékoznak.

Továbbra is elsődleges cél az egészségügyi dolgozók védelme. Másrészről a rendelői várók kiváló közegei a vírus terjedésének, hiszen zsúfoltak" - húzta alá Békássy Szabolcs.

Ahogy azt is: koronavírustesztet is csak az orvos kérhet.

"Minden, Magyarországon praktizáló orvos. Jellemzően azonban a legnagyobb esetszám az orvoshoz fordulás miatt a háziorvosnál csapódik le" - egészítette ki.

Hogy milyen tünetek együttállása esetén lehet tesztet kérni, arról elmondta, a jelenlegi eljárásrend épp frissítés alatt áll, napokon belül megváltozhat a teszt kérésének, a kezelésnek és a karantén elrendelésének eljárásrendje, ami már a közösségi terjedésre reagál.

"Ezt az eljárásrendet várja a szakma, reményeink szerint pár napon belül el is jut az orvosokhoz. Jelenleg az alábbi tünetek bármelyik elég a tesztkéréshez:

  • 38 fok fölötti láz
  • köhögés, nehézlégzés
  • íz- és szagérzékelés elvesztése."

Az InfoRádió hallgatóitól úgy értesült, hogy akár 48 óra is eltelhet, mire az Országos Mentőszolgálat kiküldi a tesztelésre alkalmas egységes. Erre reagálva Békássy Szabolcs azt mondta, örömmel értesült róla, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, megnövelik a tesztelési kapacitást, ami hozzájárul az idő lerövidítéséhez.

"Itt

nemcsak az a kérdés, hogy mikor veszik le a mintát, hanem az is, hogy annak az eredménye mikor kerül vissza a háziorvoshoz. Ez jelenleg lehet akár több nap is"

- mutatott rá.

Aki gyanakszik, és várja a tesztelést, annak azt tanácsolja, maradjon otthon, lehetőség szerint tartózkodjon minden közösségi és személyes kontaktustól egészen addig, amíg a gyanút a teszt eredménye megerősíti vagy elveti a gyanút.

Ha valaki várja a teszteredményt, de az végül negatívnak bizonyul, ám emiatt kiesett a munkából, iskolából, annak a háziorvosához kell fordulnia igazolásért, illetve az eljárásrendet is ő fogja tudni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×