INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

koronavírus

fertőzés

tünet

járványvédelem

családorvos

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel. Csak nagyon indokolt esetben tanácsos a betegeknek személyesen felkeresni őket.

Családorvos: lényegesen több koronavírus-fertőzöttet diagnosztizálunk

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Egyre több beteg jelentkezik be koronavírusos tünetekkel a családorvosoknál. A láz és torokfájás mellett sok páciens számol be arról, hogy romlott a szaglás és az ízérzékelése, de tünetmentes betegekről is tudnak a háziorvosok - mondta Torzsa Péter családorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense az InfoRádióban. 

Az elmúlt egy hétben lényegesen több Covid-19 beteget diagnosztizáltunk, inkább a fiatalabb korosztályokból - mondta az InfoRádióban Torzsa Péter családorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

A jellemző tünetek a száraz köhögés, magas láz, végtagfájdalom, de torokfájás, hasmenés is előfordult.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenki, akinek felső-légúti fertőzése van, először a családorvosát keresse telefonon, aki majd a tünetek alapján eldönti, hogy mekkora a koronavírus-fertőzés esélye, és szükség esetén pedig megrendeli a Covid-19 tesztet. Ezt követően megtörténik a páciens elkülönítése.

Minden családorvos megerősíti, hogy tavaszhoz képest lényegesen több a Covid-19 pozitív beteg a praxisában

- mondta Torzsa Péter. A háziorvosok próbálják a kontaktokat is felkutatni, és azt tapasztalják, hogy a családtagok nem feltétlenül kapják el a fertőzést, ennek ellenére mégis fontosnak tartja követni, hogy kikkel kerülnek kapcsolatba az igazoltan fertőzött páciensek. Szükség esetén őket is tesztelni, szűrni kell - hangsúlyozta.

Országos adatot még nem látott arról, hogy mekkora a tünetmentes kontaktok körében a fertőzöttség. Elmondható ez több páciensről is, ahogyan

munkahelyi teszteknél is gyakran kiderült, hogy tünetmentes koronavírus-fertőzöttet találnak.

"Bárki lehet tünetmentes hordozója a Covid-19 fertőzésnek. Fontos az, hogy lehetőség szerint tartsuk a másfél-két méteres távolságot, viseljünk zárt helyen maszkot, és ne feledkezzünk el a kezünk, arcunk fertőtlenítéséről" - hívta fel ismételten a figyelmet Torzsa Péter.

Kiemelte azt is, a tömegközlekedésen minden utazásnál viselni kellene a maszkot. Szerinte ha utazásnál mindenki viseli a védőeszközt, akkor kevéssé valószínű, hogy bárki megfertőződik, különösen akkor, ha az utazás után fertőtleníti a kézfejét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó hang

Torzsa Péter
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018