eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel. Csak nagyon indokolt esetben tanácsos a betegeknek személyesen felkeresni őket.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Családorvos: lényegesen több koronavírus-fertőzöttet diagnosztizálunk

Egyre több beteg jelentkezik be koronavírusos tünetekkel a családorvosoknál. A láz és torokfájás mellett sok páciens számol be arról, hogy romlott a szaglás és az ízérzékelése, de tünetmentes betegekről is tudnak a háziorvosok - mondta Torzsa Péter családorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense az InfoRádióban. 

Az elmúlt egy hétben lényegesen több Covid-19 beteget diagnosztizáltunk, inkább a fiatalabb korosztályokból - mondta az InfoRádióban Torzsa Péter családorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

A jellemző tünetek a száraz köhögés, magas láz, végtagfájdalom, de torokfájás, hasmenés is előfordult.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenki, akinek felső-légúti fertőzése van, először a családorvosát keresse telefonon, aki majd a tünetek alapján eldönti, hogy mekkora a koronavírus-fertőzés esélye, és szükség esetén pedig megrendeli a Covid-19 tesztet. Ezt követően megtörténik a páciens elkülönítése.

Minden családorvos megerősíti, hogy tavaszhoz képest lényegesen több a Covid-19 pozitív beteg a praxisában

- mondta Torzsa Péter. A háziorvosok próbálják a kontaktokat is felkutatni, és azt tapasztalják, hogy a családtagok nem feltétlenül kapják el a fertőzést, ennek ellenére mégis fontosnak tartja követni, hogy kikkel kerülnek kapcsolatba az igazoltan fertőzött páciensek. Szükség esetén őket is tesztelni, szűrni kell - hangsúlyozta.

Országos adatot még nem látott arról, hogy mekkora a tünetmentes kontaktok körében a fertőzöttség. Elmondható ez több páciensről is, ahogyan

munkahelyi teszteknél is gyakran kiderült, hogy tünetmentes koronavírus-fertőzöttet találnak.

"Bárki lehet tünetmentes hordozója a Covid-19 fertőzésnek. Fontos az, hogy lehetőség szerint tartsuk a másfél-két méteres távolságot, viseljünk zárt helyen maszkot, és ne feledkezzünk el a kezünk, arcunk fertőtlenítéséről" - hívta fel ismételten a figyelmet Torzsa Péter.

Kiemelte azt is, a tömegközlekedésen minden utazásnál viselni kellene a maszkot. Szerinte ha utazásnál mindenki viseli a védőeszközt, akkor kevéssé valószínű, hogy bárki megfertőződik, különösen akkor, ha az utazás után fertőtleníti a kézfejét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×