eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő mentős a mentőautóban 2020. március 25-én a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Kórházánál, ahol koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Százötven millióval segíti három kórház vírus elleni harcát a Szerencsejáték Zrt.

150 millió forintot adományozott a Szerencsejáték Zrt. a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetnek, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórháznak, az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórháznak. Előbbi főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: ők 50 millió forintot kaptak, amit a koronavírus-betegek úgynevezett sejtterápiájának kifejlesztésére fordítanak.

A járványügyi védekezést segítő speciális eszközök és berendezések beszerzéséhez nyújt 150 millió forintos támogatást a Szerencsejáték Zrt. három budapesti kórháznak.

Vályi-Nagy István kifejtette: a Dél-pesti Centrumkórházban most indul a sejtterápiás megközelítése a koronavírus-fertőzésének. Megjegyezte, az említetten túl létezik még a gyógyszeres, valamint a konvaleszcens plazmás terápia, amely során a már gyógyult betegek immunanyagait hasznosítják. Ezzel szemben a sejtterápia során speciális, vírusellenes immunsejteket igyekeznek feldúsítani és beadni annak érdekében, hogy maguk a betegek legyenek képesek elhárítani a fertőzést és annak következményeit – magyarázta.

A főigazgató egyetértett, hogy a Szerencsejáték Zrt. adománya sokban segíti a kórházat a koronavírus-fertőzés legyőzését segítő kezeléseket, és azok bevezetéséhez szükséges berendezések beszerzését. Ugyan nem egy kutatásról van szó, jegyezte meg, hiszen a sejtterápiás eljárásra vonatkozóan – más vírusok esetében – már rendelkeznek azzal a kellő tudással, hogy úgynevezett preparátumokat alkossanak és adják be a betegeknek. Vagyis az új típusú koronavírus tekintetében ennek a megközelítésnek csak a reaktiválásáról van szó egy másik vírus esetében.

Hangsúlyozottan, tehát

nem vakcinakutatásról, hanem terápiás munkáról lehet beszélni.

Vályi-Nagy István hozzátette, az intézmény feladata a gyógyítás, a Dél-pesti Centrumkórház közvetlen felelőssége, és amihez igazából értenek, az a betegeknek az ellátása. Mint ismert, a SARS-CoV-2 okozta megbetegedést sokan enyhe, vagy akár tünetmenetesen átvészelik, azonban egyeseknél komoly, adott esetben egyenesen életet veszélyeztető állapotot idézhet elő. A szakember azt mondta, mindenképpen az utóbbi betegek kezelésére kell fektetni a hangsúlyt elsősorban, hogy

ne kerüljenek intenzív osztályra, illetve, ha már bekerültek, ne haljanak meg ott.

Ugyan a sejtterápiás eljárást konkrétan a koronavírus esetében még nem alkalmazták, más vírusoknál könyveltek már el a Dél-pesti Centrumkórház is sikereket a módszerrel. Elsősorban olyan immunszupprimált betegeknél, akiknél reaktiválódtak a már bennük lévő – akár halálos kimenetelű – vírusok. És most mindezen tudást és lehetőséget igyekeznek kiaknázni – fogalmazott Vályi-Nagy István.

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet működő terápia, a főigazgató kitérő választ adott, miután az sok tényezőn múlhat. Megismételte, a Szerencsejáték Zrt. adománya ahhoz járul hozzá, hogy a Dél-pesti Centrumkórház magas színvonalon és biztonságos módon tudják tárolni azon speciális sejtes immunkészítményeket, amiket előállítanak.

A szakember az InfoRádió érdeklődésére arra is kitért, hogy szerinte teljesen értelemtelen vitát folytatni arról, hogy már a második hullám tart-e, vagy az első végénél járunk. Gyakorlatilag lényegtelen, hiszen Magyarországon, ahogyan mindenütt a világon, ugyanaz az állapot volt: nevezetesen, hogy

soha nem ment le nullára a fertőzöttek száma és maradt huzamosan az.

Eltérően egy influenzafertőzéstől, ami teljesen szezonális, a koronavírus esetében nem szezonális betegségről van szó. És nagymértékben az emberek fegyelmezettségi foka és védekezési hajlandósága, illetve a járványügyi intézkedések azok, amik kordában tudják tartani azt.

Kiemelte: természetesen a Centrumkórház fel van készülve arra, ha esetlegesen megugranának az esetszámok. De ami még fontosabb, mondta, hogy az intézmény dolgozói az utóbbi időszakban hatalmas tudásra is szert tettek a vírusfertőzöttek ellátásában, és ez az, ami pótolhatatlan. Emlékeztetett, nemzetközi szinten is jól teljesítettek a betegek gyógyítási statisztikájában, illetve abban is nagyon jól szerepeltek, hogy elenyésző számú dolgozó betegedett meg. Tehát a kórházon belüli infekciókontroll-intézkedések nagyon jól működtek mind országosan, mind pedig a Dél-pesti Centrumkórházban – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×