INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

benkő tibor

légvédelmi rakéta

amerikai

David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot ír alá Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.

Ezért kellett Magyarországnak az amerikai légvédelmi rakétarendszer

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Kis-Benedek József az InfoRádióban elárulta: ahol atomerőmű van, ott alap, hogy kell ilyen, másutt is van.

Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot a honvédelmi miniszter és az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá.

"Szükséges Magyarország számára is egy olyan légvédelmi rakéta, amely megfelel a mai követelményeknek. Tulajdonképpen 30 százalékban amerikai, 70 században norvég ez a rakéta, ami áll egy radarból, amely 0-24 órában pásztázza az eget, és áll egy tűzvezető rendszerből" - részletezte Kiss-Benedek József.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ez a légvédelmi rendszer NATO-kompatibilis és megfelel a magyar állam igényeinek, és több más ország is ezt használja.

"Gyakorlatilag egy az egyben illeszkedünk a NATO-rendszerbe, és egy igen korszerű rakétarendszerről van szó, amelyből

a norvégoknak, finneknek, hollandoknak, spanyoloknak, litvánoknak is van.

Ami még nagy előnye, hogy gépjárművel lehet mozgatni, és bővíthető a rendszere, tehát olyan, mint a legó" - szemléltette a beszerzést.

Kis-Benedek József arról is beszélt, hogy milyen esetben lehet szükség a légvédelmi rakétarendszerre.

"Élesben akkor vetik be, ha támadás éri az ország területét. Azokban az országokban, ahol atomerőművek vannak, a légvédelmi rakétarendszer szolgálatba állítása rendkívül fontos" - mutatott rá.

Azt is elmondta még, Kelet-Ukrajnában, a harcok helyszínén az oroszoknak sok-sok olyan repülője van, amellyel történhet bármi, akár véletlenül is, és akkor be kell vetni egy-egy ilyen rendszert.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar állam célja, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja. Benkő Tibor szerint

a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés,

a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Légvédelmi rakétarendszer - Kis-Benedek József
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018