eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot ír alá Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezért kellett Magyarországnak az amerikai légvédelmi rakétarendszer

Kis-Benedek József az InfoRádióban elárulta: ahol atomerőmű van, ott alap, hogy kell ilyen, másutt is van.

Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot a honvédelmi miniszter és az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá.

"Szükséges Magyarország számára is egy olyan légvédelmi rakéta, amely megfelel a mai követelményeknek. Tulajdonképpen 30 százalékban amerikai, 70 században norvég ez a rakéta, ami áll egy radarból, amely 0-24 órában pásztázza az eget, és áll egy tűzvezető rendszerből" - részletezte Kiss-Benedek József.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ez a légvédelmi rendszer NATO-kompatibilis és megfelel a magyar állam igényeinek, és több más ország is ezt használja.

"Gyakorlatilag egy az egyben illeszkedünk a NATO-rendszerbe, és egy igen korszerű rakétarendszerről van szó, amelyből

a norvégoknak, finneknek, hollandoknak, spanyoloknak, litvánoknak is van.

Ami még nagy előnye, hogy gépjárművel lehet mozgatni, és bővíthető a rendszere, tehát olyan, mint a legó" - szemléltette a beszerzést.

Kis-Benedek József arról is beszélt, hogy milyen esetben lehet szükség a légvédelmi rakétarendszerre.

"Élesben akkor vetik be, ha támadás éri az ország területét. Azokban az országokban, ahol atomerőművek vannak, a légvédelmi rakétarendszer szolgálatba állítása rendkívül fontos" - mutatott rá.

Azt is elmondta még, Kelet-Ukrajnában, a harcok helyszínén az oroszoknak sok-sok olyan repülője van, amellyel történhet bármi, akár véletlenül is, és akkor be kell vetni egy-egy ilyen rendszert.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar állam célja, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja. Benkő Tibor szerint

a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés,

a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×