eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Lélegeztetőgépre kapcsolt orvosi gyakorlóbábu a berlini Vivantes Humboldt klinikán 2020. március 26-án. A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az igény a lélegeztetőgépek iránt.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az oltalmazási kérelmekre is hatással van a járvány

Megnőttek az egészségiparhoz köthető új oltalmazási igények a koronavírus-járvány alatt – mondta az InfoRádióban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Pomázi Gyula beszélt a Magyarországon jövőre várható új szerzői jogi szabályozásról is.

Pomázi Gyula szerint a hivatal számait és elemzéseit figyelembe véve megállapítható, hogy a kijárási korlátozások alatt megnövekedett azoknak az újdonságoknak a száma, melyek különösen a koronavírust, illetve magát a járvánnyal kapcsolatos kérdéseket érintették;

lélegeztetőgépek, technológiák, olyan jellegű protokollok, amik elviekben oltalom alá helyezhetők

– sorolta az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke megjegyezte, a járványhelyzet kialakulását követő egy hónapon belül készített gyors felmérésük szerint százezres nagyságrendű volt az a fajta megjelent cikk és kutatási téma, közlemény, ami arról szólt, hogy Európában kik, milyen formában, milyen jellegű területeket vizsgálnak.

Ahogyan a hivatalhoz beérkezett olyan kérelmek is megnövekedett számossággal bírtak a hasonló időszakokhoz képest, amelyek az egészségiparhoz kötődő kérdéseket feszegettek, illetve jelentek meg újdonságok, köztük például lélegeztetőgép, vagy azokhoz kapcsolódó elemeknek a technológiájára vonatkozó új oltalmazási igények – tette hozzá az elnök.

Amit kérnek, vagy ami arra érdemes?

A szakember az InfoRádió kérdésére kifejtette: az oltalmazási bejelentés több részletből tevődik össze. A folyamat kezdetén végeznek egy úgynevezett újdonságkutatást, ekkor megvizsgálják azt, hogy a létezik-e már hasonló jellegű oltalom, esetleg ugyan az, amire a kérelem vonatkozik. Pomázi Gyula megjegyezte, számos újdonságkutatási szolgáltatása van a hivatalnak, például az év elején megjelent témakutatás a kutatás–fejlesztési, innovációs műhelyeknek szolgál segítségük, hogy mivel nem érdemes foglalkozniuk, mert már más elkezdte azt. Ugyanakkor vannak olyan jellegű újdonságkutatások, amelyek valamilyen módon és formában – az unikalitás és sok minden egyéb mellett – a szabadalmaztathatóságát vizsgálják az adott terméknek, tekintettel arra, hogy kié lesz a hasznosítás joga, amit ilyen értelemben tulajdonolhat – tette hozzá a hivatal elnöke.

Szerzői jogi törvény

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy bár igen nehéz kérdés és „hihetetlen” mennyiségű vita van a szerzői jogi törvény változása kapcsán, az Európai Unióban már dolgoznak rajta, 2021-ben pedig Magyarországon is új szabályozás várható ezen a téren, ami igyekszik majd – Pomázi Gyula szavai szerint – egy nagyon izgalmas rendszert szabályozott keretek közé tenni, köztük akár a digitális tartalmakkal összefüggő ügyeket.

A szakember a felmerülő kérdésekre példaként említette, hogy, ha bárki fölállít egy tartalmat, amit valaki „elfogyaszt”, a kettő között mi az az értéklánc, kik azok a szereplők, akik valamilyen formában végigviszik ezt a folyamatot, kik azok, akik valamilyen úton-módon érintettek; a jogkezelőktől kezdve magának a platformnak a biztosításán keresztül az előadók jogaira felügyelő, illetve az azokat védő különböző szervezetek.

Nagyon sok olyan jellegű szereplőt lehet tehát felsorolni, akik segítik abban a folyamatot, hogy ténylegesen a végén, azt a digitális tartalmat meg tudja nézni valaki – magyarázta a hivatal elnöke, hozzátéve,

nagyon nem mindegy, hogy a szerzői joggal összefüggő különböző elemek hogyan, kinél, milyen formában jelennek meg.

Ki vétkes, ki nem vétkes egy adott helyzetben, hiszen sokszor, ha a szerzői, előadói, sugárzási jog és sok minden más sérül, akkor a jogtulajdonosok jogosan követelhetnek valamilyen formában kártérítést, máskülönben nem lehet megfelelő védettséget biztosítani.

Hozzátette, minden kvázi műalkotást, függetlenül attól, hogy az milyen jelentőségű, és hogy mi a valós művészi értéke, szerzői jog véd. A dolog ott kezd igazán izgalmassá válni, amikor például egy kép ténylegesen megjelenik a digitális térben, és valamilyen formában, valakik által hasznosul, hiszen a nagy kérdés az, hogy az ember a maga jogait milyen módon tudja megvédeni – fogalmazott a szakember. Pomázi Gyula szerint fontos tisztázni, hogy amikor egy tartalmat digitális formában elfogyasztunk, a mögötte meghúzódó legális, vagy illegális struktúrák milyen módon állították elő ezt a tartalmat, és emögött a jogok mennyire rendezettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×